Haring met dashi, ponzu, zoetzuur van komkommer en verse wasabi
Maaltijd
voorgerecht
Keuken
internationaal
Porties
Prep Tijd
10
personen
45
minuten
Porties
Prep Tijd
10
personen
45
minuten
Ingrediƫnten
1
vel
kombu
25
g
bonito flakes
1
lt
mineraalwater
50
ml
Kikkoman sojasaus light
1
tl
suiker
2
el
Kikkoman sojasaus
2
el
rijstazijn
2
tl
yuzusap
1
tl
mirin
1
komkommer
200
ml
augurkennat
5
nieuwe haringen
in stukjes
3
el
bieslook
gesneden
verse wasabi
Instructies
Verwarm kombu in een pan met water, laat 30 minuten wellen, breng op matig hoog vuur tegen de kook aan en verwijder eventueel schuim.
Haal van het vuur af, verwijder de kombu, voeg bonitoflakes toe en laat een minuut verzadigen.
Passeer de dashi door een zeef en koel terug op ijs
Breng de koude dashi op smaak met soja en suiker.
Meng sojasaus met rijstazijn en yuzusap, breng op smaak met mirin en je hebt ponzu.
Snijd de komkommer in lange plakken, dan in repen en dan in blokjes (probeer komkommerzaad te elimineren)
Marineer de blokjes komkommer 30 minuten in het augurkennat (1 x vacumeren verbetert de smaak).
Afmaken
Vul een kommetje met 4 eetlepels dashi, leg daar een in stukjes gesneden halve haring in en besprenkel met ponzu.
Bestrooi met wat blokjes uitgelekte komkommerm bieslook en schaaf wat verse wasabi over 1 stukje haring.