Gratin Alpin
Maaltijd
dessert
Keuken
Frans
Porties
Prep Tijd
6
personen
20
minuten
Kook Tijd
10
minuten
Porties
Prep Tijd
6
personen
20
minuten
Kook Tijd
10
minuten
Ingrediënten
30
g
amandelen
tot poeder gemalen
30
g
bloem
130
g
suiker
20
g
boter
250
ml
slagroom
250
ml
melk
1
vanillestokje
uitgeschraapt
8
eidooiers
50
ml
bruine rum
400
g
rode vruchten
(aardbeien, frambozen, bessen)
Instructies
Bak bloem, amandelpoeder en 30 gram suiker in de boter tot een korrelige crumble (10 minuten want de bloem moet garen). Laat afkoelen.
Laat room, melk, vanillestokje en 50 gram suiker warm worden en een uurtje trekken. Verwijder het uitgeschraapte stokje.
Klop eidooiers met het restant van de suiker au bain marie lichtgeel en glimmend.
Voeg in een klein straaltje al roerend de warme melk toe.
Laat de vanillecrème au bain marie, af en toe roerend, garen tot ze aan de bolle kant van een houten lepel blijft ‘hangen’ (max. 75ºC).
Passeer de crème door een zeef, voeg al roerend rum toe en dek af met een laagje plasticfolie (direct op de crème, voorkomt een vel). Laat afkoelen.
À la minute Vul (ovenvaste) soepborden met rode vruchten, giet hier de crème op en bestrooi met crumble.
Zet de borden enkele minuten onder de grill. Controleer of er een mooi korstje op zit, iedere oven is anders, en serveer direct.