Prep Tijd | 15 minuten |
Kook Tijd | 60 minuten |
Passieve Tijd | 24 uur |
Porties |
personen
|
Ingrediënten
- 1 fles stevige beaujolais (0,7 liter)
- 1 ui gesneden
- 1 winterpeen gesneden
- 3 stengels bleekselderij gesneden
- 1 teen knoflook
- 15 zwarte peperkorrels
- 1 kip van 1,5 à 2 kilo, in 8 stukken, eigenlijk een haan
- 200 g ontbijtspek in dobbelsteentjes
- 80 ml olijfolie
- 2 sjalotten gesnipperd
- 300 ml kippenbouillon
- 4 takjes verse tijm
- 150 g zilveruitjes uitgelekt
- 200 g grotchampignons schoongeborsteld en in 4-en
- 1/2 bos krulpeterselie gesneden
Ingrediënten
|
|
Instructies
- Maak een marinade van wijn, ui, wortel, bleekselderij, knoflook en peperkorrels en leg hierin de stukken kip (of haan) te marineren. Keer een paar keer om.
- Haal na 24 uur de kip uit de marinade, droog de stukken goed af met keukenpapier, zeef de marinade en zet apart.
- Bak het ontbijtspek zacht uit in de helft van de olie en bak hierin de kip aan.
- Haal de kip uit de pan en stoof de gezeefde groenten en de sjalotjes in het braadvocht aan.
- Voeg als de groenten bruin dreigen te worden de marinade toe, breng aan de kook, voeg warme kippenbouillon, tijm, laurier en als laatste de kip toe.
- Breng tegen de kook aan (een zacht bubbeltje mag) en controleer na 45 minuten of de kip gaar is (prik in het gewricht van de bout, transparant vocht betekent gaar, roze vocht betekent nog 10 minuten, controleer dan weer).
- Bak in een koekenpan de zilveruitjes aan in het restant van de olie en voeg al vrij snel de champignons en het spek toe. Bak nog even door en voeg toe aan de kip.
- Laat alles nog 10 minuten stoven, serveer de coq au vin direct of laat hem afkoelen. Verwarm later zachtjes op het vuur of 20 minuten in een op 180ºC voorverwarmde oven en bestrooi met de peterselie.