Bak de spekdobbelsteentjes uit in 2 eetlepels olie, en passeer door een zeef.
Bestuif het rundvlees met bloem, bestrooi met zout en peper, bak de helft in de helft van de spekvet-oliemix in een stoofpan rondom bruin en haal na een paar minuten uit de pan. Herhaal dit met de rest van het vlees en voeg alles weer samen.
Voeg tomatenpuree uitgebakken spek, knoflook, laurier, tijm, rode wijn en bouillon toe, breng tegen de kook aan en laat 1½ uur stoven.
Smoor de ui glazig in de 3 eetlepels olie en voeg champignons toe.
Bak ui en champignons rondom bruin, voeg toe aan het vlees en laat alles nog 15 minuten doorgaren. Breng op smaak met zout en peper.
Serveer de boeuf bourguignon direct of laat hem afkoelen. Verwarm later zachtjes op het vuur of 20 minuten in een op 180ºC voorverwarmde oven.