Rafa’s is een visrestaurant in Rosas, van Rafa de piraat. Rafa is een meester op de plancha, dat is ook eigenlijk alles wat je er kunt eten, hoewel ik tegenwoordig ook een tomatensalade zie langskomen, maar da’s nieuw voor mij. Als de boten aan de ketting liggen, het stormt, of de vissers staken heeft Rafa vis, de beste vis, een piraat dus (zijn eigen woorden).
We gingen vroeger wekelijks naar Rafa als we in Spanje waren, totdat een paar jaar geleden de vis niet alleen schreeuwend duur werd maar de kwailiteit ook steeds minder werd. Op een gegeven ment ging het echt nergens meer over en zijn we gestopt. Jammer!
Onderlaatst waren we bij overbuurman Alex (Las Golondrinas) voor een perfecte steak en begonnen we over Rafa. Alex deelde ons verhaal maar vertelde dat Rafa de lockdown als een herboren man heeft afgesloten. We zijn direct de volgende dag gegaan…
Als we binnenkomen worden we onthaald als oude vrienden terwijl Rafa de ansjovisgraat met zijn handen uit de vis trekt en de butterflied filets over een vergietje wat laat indrogen. Onderwijl rent Rosa, zijn ex-verloofde als een kip zonder kop over haar terras, er is niets verandert!
We krijgen een kwartier later de ansjovis à la plancha op één kant (de binnenkant) gebakken, met wat olie en citroen, bizar lekker, het feest is begonnen. We eten tallerinas (kleine schelpjes) met alleen wat olie en citroen,
en chipirons (kleine inktvisjes) en ik wil een vis bestellen, maar de vrouw niet. Die wil gamba’s…
Kleine gamba’s kosten een knaak, de grote jetsers € 8,=…. Wat een geld, maar what the hell, over een week zitten we weer aan schnitzel, you only live once…
Ze zijn waanzinnig, een culinair orgasme, beter wordt het niet… (voor de beginnende gamba-eter die de hele kop opeten nog wat te wild vind, trek het plaatje aan de achterkant van de kop, dat met die pootjes, uit de kop en steek dat in je mond terwijl je de pootjes er daarna uittrekt, waanzinnig).
Rafa’s | Carrer de Sant Sebastià,56 | Roses | Spanje
bel + 34 972 25 40 03