Quique Dacosta in Denia, 3 Michelinsterren! Ik was er toen hij er net 2 had, jaren geleden met Marco, vergat er mijn laptop maar had er een topmiddag. Those where the days, ‘s ochtends naar Alicante vliegen, in één streep naar Denia (koffie’tje in Benidorm, moet je toch een keer geweest zijn), lunchen, de laatste 3 gerechten in 8 minuten gegeten want weer terug naar de luchthaven, en weer naar huis. Mooi!

Nu weer mooi maar in een andere setting, relaxed naar Zwolle rijden na een dagje werken bij Miele, vanaf de voordeur volledig ontzorgd over auto, jas en bagage naar de lounge worden geleidt, en aldaar aan een glas sauvignon blanc en een paar heerlijke amuses, waaronder passievrucht met foreleitjes en spek van wolvarken.

Quique is bevriend met de immer goedlachse Jonnie, en van een plannetje komt een plan, en uiteindelijk een mooie avond. Maître Didier (maître van Quique, maar ik ken hem nog uit The Fat Duck bla bla bla…, we worden oud) omhelst me en we gaan aan tafel in wat ik nog ken als de binnenplaats.

Voor wie het niet weet, de Librije is uit het oude pand en ingetrokken in Librije’s hotel. Het voormalige “spinhuis” (gevangenis) is eerst omgebouwd tot hotel met het inpandige Librije’s Zusje en een kookschool, en na de verhuizing van “Zusje” naar Amsterdam is de binnenplaats overdekt en getransformeerd tot een fenomenaal restaurant inclusief grote werk-area om gerechten af te maken.

Het eten…, is wonderschoon, ik noem de gerechtjes;

Combinatie van krab, kippenlever en kalfshart (DL)

Nougat van amandelen met sinaasappelbloesem, asperge en “patto” shrimp (QD)

Coquille met witte kimchee, sesamblad en crème van de coquillebaarden (DL)

Langostina van Vinaroz met mais, avocado en groene curry (QD)

Rivierbaars met kruudmoes (parelgort met rookworst en appel, DL)

Creamy rijst met lamszwezerik, eekhoorntjesbrood en zwarte truffel uit Morella (QD)

Duif met macadamia en rode kool, zowel perfect rosé als ook de pootjes geconfijt

Dessert van bloemen met crème van mango en lychee (QD)

Crème van sinaasappel, sinaasappelbloemetjes, honing, meringue, peer en karamel…

 

We kunnen rollen, Ron, Eus, Lucas en ik, ondanks de geweldige balans van het relatief lichte menu, en moeten nog een eind terug. We bedanken de beide chefs en Therèse die ons al een uur probeert vast te houden door steeds maar weer meer heerlijke wijnen aan te voeren. Geweldige avond, zo maar midden in de week!

De rest van de foto’s staan op facebook!


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.