Vriendin Y heeft een pruimenboom in haar tuin waar ze momenteel in trossen vanaf vallen (een tros pruimen??) dus als dank voor een hapje kreeg ik onderlaatst een grote zak pruimen. Ik vind pruimen lekker maar een ruime kilo veel en er zit een THT op. Wat te doen?

Vandaag een recept van jam, volgende week van de nog lekkerder zoetzuur.

Er gaan vele wegen naar Rome, en zeker op jamgebied. Het begint met de vruchten en met suiker. Vruchten met een hoog pectine-gehalte behoeven minder suiker om te geleren en pruimen zijn van die vruchten, net als aalbessen en kweeperen (hier de link naar mijn kweeperengelei)

Geleisuiker is handig om te zoeten èn te geleren vanwege de door de fabrikant toegevoegde pectine. Jam zonder suiker, dat moet dan vruchtenspread heten (de naam jam is wettelijk beschermd), kan ook, dat kun je met los verkrijgbaar pectinepoeder doen of met chiazaad. Het zoeten kun je dan bijvoorbeeld doen met appelsap of agavesiroop. Meer hierover op de handige website van Eef.

De verhouding 1:1 is een veelgebruikte maar ik ben niet helemaal van dat mierzoete dus ik heb nu 1:2 gedaan wat prima gaat met pruimen. Succes!

Recept Afdrukken
Pruimenjam
Maaltijd sauzen
Keuken Frans
Prep Tijd 60 minuten
Porties
Ingrediënten
Maaltijd sauzen
Keuken Frans
Prep Tijd 60 minuten
Porties
Ingrediënten
Instructies
  1. Zet pruimen op met suiker, citroensap, gember en citroenblad en breng zachtjes aan de kook (je kunt ze eerst een nachtje in de koeling zetten met sap, gember, suiker en blad, geeft de jam nog meer smaak).
  2. Laat een minuut of 10 zacht koken en controleer de dikte (de een doet een lepel op een bord en trekt er met een vinger een streep door, als de bodem van het het bord zichtbaar blijft is het goed, de ander, ik, legt een platte klodder 3 minuten in de koeling en kijkt naar het resultaat).
  3. De freak (ik weer) trekt nu met een pincet de velletjes uit de warme prut.
  4. Vul een schone jampot met kokend water, tel tot 20, giet leeg en giet de kokende jam in de pot. Sluit af, zet op zijn kop en laat 24 uur afkoelen.
  5. Je kunt de afgesloten potten prima een half jaar (of langer) bewaren in de kelder (koel en donker), eenmaal aangebroken zet ik haar in de koeling. Oh, en altijd een schone lepel gebruiken anders heb je binnen 3 dagen schimmel, ook in de koeling,
Notities

* Altijd bevroren citroenblad (jeuk purut), nooit gedroogde, dat heeft vrijwel geen smaak.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.