Maar da’s toch gek? Ik deed gisterenavond een lesje aziatisch koken in de Smart Kitchen. 2 groepen van 10 man die een kookles hadden gewonnen via Special Bite, één van de vele restaurantgidsen. Ontzettende leuke mensen, die, nadat ze de keuken hadden gevonden, voortvarend aan de slag gingen. Maar wat is nu het gekke? Wij maken voor iedereen de mise-en-place klaar. Felgekleurde schaaltjes waar exact afgewogen alle ingrediënten op ligen die je nodig hebt om een gerecht te bereiden. Onze keuken is voorzien van 5 kookeilanden, waarvan er gisteren 4 in gebruik waren, die per eiland door 5 man worden bezet. Van ieder eiland komt, met dezelfde ingrediënten, een ander gerecht. Althans een andere smaak. Nu letten mensen niet altijd even op, laat staan dat ze het recept lezen, gisteren was er zelfs een dame die de spullen van 2 gerechten integraal in de soep wierp, maar zelfs als ze wel secuur zijn proef je overal verschil. Gek hè?
Ik wijt het zelf aan de volgorde waarin de ingrediënten in de pan gaan, de hoogte van het vuur tijdens het hele proces, en het formaat waarin de spulletjes worden gesneden, alsook de snijwijze. Enfin, het werd een dolle boel, en om klokke middernacht deed ik het licht uit. Aangezien ik eigenlijk nooit eet als ik werk, buiten een paar stukjes naar knoflook smakende ananas (kruisbestuiving plankje/mesje), was ik vanochtend 1,2 kilo afgevallen. Yes!!!!
Receptje van de kookles hebben?? Okay:
Rundvlees in rode curry, ofwel de penang neua van Jos P.
6 personen
900 gram runderpoelet*, in blokjes van 2 x 2 cm
1½ eetl. rode currypasta
30 ml zonnebloemolie
500 ml kokosmelk
4 citroenblaadjes (jeruk purut)
30 ml vissaus (nam pla)
20 gram suiker (optioneel)
1 groene chilipeper, ontzaad en fijngesneden
10 gram Thaise basilicum
Vul een pan met poelet en zoveel water dat het vlees net onder staat. Breng aan de kook, en laat, onder af en toe afschuimen*, op laag vuur pruttelen (vul wat water bij als het droog kookt). Giet het vlees na een ½ uur af en doe terug in de pan. Bak ondertussen de currypasta al roerende in de olie en voeg na een minuut
100 ml kokosmelk toe. Blijf goed roeren, voeg na 5 minuten citroenblaadjes, vissaus, suiker en de resterende kokosmelk toe en laat nog 5 minuten pruttelen. Giet de saus over het vlees en laat het geheel nog minimaal een half uur stoven. Laat afkoelen.
A la minute
Verwarm de penang tot het kookpunt, laat nog 5 minuten doorwarmen, haal van het vuur, voeg chilipepers en basilicum toe en serveer direct. Indien je de penang te scherp vindt kun je eventueel nog wat kokosmelk toevoegen en het geel weer wat in laten koken.
*TIP
De penang is ook uitstekend te maken met kip- of varkenspoelet, alleen kun je dan het uur voorkoken overslaan. In plaats hiervan bak je kip of varken even op in 30 ml zonnebloemolie.
Afschuimen betekent dat je de rommel die tijdens het koken naar boven komt er met een schuimspaan afschept. De schuimspaan kun je het best naast de pan in een bakje water zetten, zo spoel je de troep eraf en blijft de volgende lading niet plakken.
[Dit recept komt uit Smart Cooking 3]