Zo, 2de dag van het nieuwe jaar, we gaan maar eens even een rustige pot au feu maken. Goed voornemen van dit jaar, ieder week minimaal 1 recept, heb je toch een aardig repertoire na een jaar!
1 zet schenkel, rundvlees en bacon onder 4 liter water in een ruime pan en breng aan de kook. Schuim de eerste 10 minuten goed af en zet het vuur zachter.
2 voeg het bouquet garni toe, alsmede peperkorrels en knoflook en laat 2 uur zachtjes sudderen. Heel zachtjes voor het beste resultaat!
3 laat afkoelen en zet een nacht in de koeling. Op die manier schep je er de volgende dag zo al het vet af.
4 breng het vlees weer tegen de kook aan, voeg de gerookte worst, eventueel het merg en de groente toe. Kook nog 30 minuten door tot de worst gaar is maar de groente nog wel hun vorm hebben.
5 breng op smaak met zout en peper en serveer het gesneden vlees, de groente en de bouillon apart.
(origineel recept van Raymond Blanc, iets aangepast)
Dijon mosterd, augurken en baguette maken dit tot een feestmaal, ik maak er ook nog graag een sauce Gribiche bij. Een overheerlijke saus die niet eenvoudig is om te maken. Mayonaise van gare dooiers gaat makkelijk in de schift, een gewaarschuwd mens telt voor 2!
1 wrijf de eidooiers door een zeef.
2 klop de dooiers met de mosterd tot een gladde massa.
3 monteer met de zonnebloemolie tot een mayonaise (wordt het te dik, slap af met lauwwarm water).
4 was, pluk en snijd de platte peterselie, kervel en tijm en voeg samen met augurk, kappertjes en in julienne gesneden eiwit toe aan de saus.
5 breng op smaak met zout en witte peper.
(Topchef receptje, hoewel klassiek, samen met Kranenborg)