Pok Pok* is een Thaise foodbar, een echt restaurant kun je het niet noemen, maar ze hebben wel een Michelinster. De zaak ligt net over de Manhattan bridge in Brooklyn.

Als we exact op tijd binnenkomen staat de tafel nog niet klaar, maar dat is niet erg want er is een kleine bar met een uitgebreide sortering bier. We zijn met een gast meer dan de afgesproken zeven, en proppen ons na een kwartier aan een te kleine tafel. Ik vraag de serveerster een keuze voor ons te maken en leg uit dat ik eigenlijk de enige foody ben en dat het vooral allemaal niet te scherp moet zijn.

We starten met Ike’s Vietnamese fish sauce wings, gemarineerd in vissaus en suiker, gefrituurd en daarna door gekaramelizeerde vissaus met knoflook gehaald. Erbij kleefrijst in plastic zakjes om de boel te blussen want ze hebben de helft mild en de andere helft scherp gemaakt. Jammer dat ze de scherpe eerst serveren!

img_9827

Hierna de Papaya pok pok, salade van dungesneden groene papaya met tomaat en kousenband. In de dressing Thai chili, limoensap, tamarinde, vissaus, knoflook en palmsuiker en in het garntuur witte kool, gedroogde garnaal en pinda’s. Volgens het menu, en dat verklaart misschien ook wel de ster, wordt elke portie saus apart gemaakt in de pok pok (vijzel). Het is waanzinnig, maar de eerste rookpluimpjes verschijnen aan tafel.

img_9828

Kai Yaang Tua is een hele kip, in stukken, gevuld met knoflook, citroengras, peper en verse koriander en komt met spicy, sweet&sour en tamarinde dipping sauces. De wing bean salad is een daily special en bestaat uit o.a. wing beans (vleugelboon of goaboon), chili, nootjes, geelwortel en krokante zwoerd.

De vis van de dag is porgy, een soort zeebaars maar met een hele dikke middengraat, die volgens de locals hier local is! Hierbij ui, wortel, ananas, chili, kruiden en vissaus. Lekkere vis en vooral even een kleine break in het chiligeweld.

img_9832

Bij de groentenschotel gaat het mis… hier liggen 2 halve Thai chillies tussen en Bart Jan gooit er per ongeluk 1 naar binnen. Dodelijk, althans hij is uitgeschakeld voor de rest van het diner.

img_9833

Door met Laap Mu Khua Phrae, Phrae-style salade van varkensgehakt met specerijen, kerstomaatjes en gefrituurde knoflook. Onwijs lekker! We gaan naar de cool down periode met het laatste gerecht, Kaeng Hang Leh, een curry uit Noord-Thailand van varkens-buik en -schouder, met gember, palmsuiker, geelwortel, tamarinde, ingelegde knoflook en Burmees currypoeder. Prachtige diepe smaken zonder een spoortje scherp.

img_9837

Er zijn 4 desserts, waarbij Gijs de ice cream sandwich neemt, een hotdog-broodje gevuld met kokosijs, ik vind er niks aan, en we een affogato Pok Pok delen. Ijs van gecondenseerde melk overgoten met espresso…, mwah. Bart Jan komt ondertussen bij van de chili-narcose en verheugt zich op de dag van morgen…

Alles bij elkaar heb ik erg lekker gegeten, maar ik mis een beetje guidance van de bediening betreffende de gerechten. De uitleg is summier en echt veel meer dan schaaltjes op tafel zetten is het niet. De wijnkaart is er niet…, er is wit, rood en rosé, en de witte is na 2 flessen op “we schakelen namelijk morgen over op een andere wijn maar die is nog niet koud”, beetje slordig allemaal!

Pok Pok, 117 Columbia St, Brooklyn, NY 11231, +1 718-923-9322


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.