Garnituurtje vandaag, en wat voor een, pilavrijst. Superlekkere (basmati-)rijst, gegaard in bouillon met wat ui en boter.
Een kind kan de was doen, en ik maak het altijd in een oud Creuset-pannetje dat daarna meteen op tafel kan. Ik haat pannen op tafel maar deze is nog net charmant.
Porties |
|
Ingrediënten
- 2 witte uien fijngesnipperd
- 100 g boter
- 900 ml kippenbouillon warm
- 600 g basmatirijst
- zout en peper
Ingrediënten
|
|
Instructies
- Fruit de ui glazig in 60 gram boter.
- Voeg de rijst toe en roer zo om dat alle korrels rijst omhuld zijn door de boter, dit duurt 2 minuten.
- Giet de warme bouillon op de rijst en roer goed door.
- Bedek de rijst met een cartouche* en zet ± 13 minuten in een op 180ºC voorverwarmde oven .
- Controleer de garing van de rijst en haal uit de oven. Verdeel het restant van de boter over de rijst en plaats de cartouche nog even terug.
- Laat nog een paar minuten staan, breng op smaak met zout en roer voorzichtig om met een vork (je wilt niet die mooie korrels kapot maken).
Notities
* een cartouche is een iets te groot stuk bakpapier wat zich vastzuigt aan de natte rijst terwijl het overschot aan papier langs de randen van de panden omhoog loopt. Een cartouche voor een ronde pan maak je makkelijk door een vierkant stuk papier 4 keer dicht te vouwen en dan aan brede kant halfrond te knippen (2 cm groter dan de ø van je pan.