Ik lig met m’n been omhoog (23 uur per dag) vanwege een patella-luxatie maar ik mis het koken. De vrouw (Isabel) kookt een lekker potje, dat is niet het probleem, het is meer dat ik me sowieso al nutteloos voel en af en toe ook wat wil doen. Lopen gaat redelijk, stilstaan is meer het (pijnlijke) probleem.
Korte acties dus, waarbij de pan en het vuur het meeste werk doen. Tijd voor de Eenpansbijbel! Vergeet vooral aan het einde de citroen niet, die frist het gerecht enorm op.
Prep Tijd | 40 minuten |
Porties |
personen
|
Ingrediënten
- 12 gedroogde morieljes
- 100 ml warm water
- 2 el cognac
- 600 g kippendijfilet in blokjes
- 5 el olijfolie
- 3 sjalotjes fijngesnipperd
- 250 g champignons doormidden
- 8 shii take in 4-en
- 300 g basmati rijst
- 1 liter kippenbouillon
- grofgemalen peper
- 1 citroen sap en -rasp.
Ingrediënten
|
|
Instructies
- Leg de gedroogde morieljes in een bakje warm water met cognac en knijp er na 10 minuten zoveel mogelijk vocht eruit.
- Bak de stukjes kip rondom krokant in 2 eetlepels olijfolie en zet apart.
- Voeg 2 eetlepels olie toe en fruit hierin de sjalotjes glazig. Voeg champignons, shii take en morieljes toe, zet het vuur iets hoger en bak rondom aan.
- Voeg rijst toe, roer goed door zodat elke korrel contact heeft gehad met de olie en vul de pan op met warme bouillon.
- Zet het vuur lager, doe een deksel op de pan, roer af en toe door, en kijk na 25 minuten of de rijst gaar is en het vocht is verdampt (als de rijst nog niet gaar is geef je het nog wat tijd, als de pilav te nat is laat je haar zonder deksel nog even good doorgaren).
- Roer de kip door de pilav en laat nog een paar minuten doorgaren.
- Breng de pilav op smaak met grofgemalen peper, citroensap en -rasp.
Hopelijk weer snel op de been.
Sterkte ermee!