We gaan nog even door want er is me nog meer bijgebleven van culinair 2019;
mei Beluga loves you** (2 mei)
Als ik Hans 2 dagen na een fabelachtige avond begin mei vraag me even de namen en beschrijvingen door te appen van de genoten gerechten vraagt hij me geen stukje te plaatsen. Het afscheid valt hem kennelijk zwaarder dan hij dacht, ondanks dat hij blij is aan een nieuw project, Brut 172, te werken. Het afscheid valt ons ook zwaar moet ik zeggen, wat is het toch een toptent, èn een lieve kerel. Gelukkig duurt het afscheid niet al te lang want een paar maanden later zitten we alweer in zijn pop-up. Geen Beluga, bij lange na niet, maar wel erg leuk èn weer een topavond. Ik eer de chef met een foto’tje van zijn signatuur Hit Me, de klassieker met tomaat / parmezaan / basilicum ( de tekst is van een eerder bezoek).
Beluga loves you is niet meer van Hans
Brass Boer (20 mei)
… om 19:30 zitten we in de auto om om 20:30 aan te meren in Zwolle. Kruip door-sluip door langs de kerk en binnen 5 minuten zitten we aan een hoge tafel met vol zicht op de keuken. Glaasje verdejo van Ramon Bilbao (Rueda, E, 2016) en we starten met wat “Straatvoer” in de vorm van een tacootje met gepeperde Veluwse worst, avocado, ingelegde perzik en koriander, en een gestoomd broodje (bao) met geplukte eend, kimchi en gochujang mayo. Taco heel erg lekker, bao niet normaal lekker!
Brass Boer Thuis | Nieuwe Markt 21 | Zwolle | 038 792 0110 | brassboerthuis.nl
juni Nerua* (6 juni)
… ik kan er uren over praten maar het is in één woord allemaal geweldig. Alles wat we gisterenavond bij Berasategui misten is aanwezig. Smaak, spanning, verbazing, en vooral eenvoud. Supergoed en een waardige afsluiting van een superleuke trip. Baby tuinboontjes met tarwe, sardine en oregano
Nerua | Abandoibarra Etorb 2 | 48001 Bilbao | www.neruaguggenheimbilbao.com
Aerlume (26 juni)
De gemarineerde biet met citroentijm chèvre, pistache, waterkers en mierikswortel is super. Aards met fris en pit, je kunt me hier altijd voor wakker maken. Ik ben een steak tartare-fan, en deze Prime Washington steak tartare met zuring en toast is goed alhoewel er iets minder olijf in had mogen zitten.
Laatste gerecht is gegrilde Spaanse octopus met groene hummus, citrus-chili chimichurri en lamsmerguez, overheerlijk.
Aerlume | 2003 Western Ave Suite C | Seattle W | aerlumeseattle.com
juli Geranium*** (5 juli)
Ik geef een klinische opsomming van de gerechten, maar laat ik je vertellen dat Geranium in de top van de lunchadressen van dit jaar staat (samen met ’t Nonnetje)
“The forrest” met klaverzuring en lievevrouwebedstro, ijs van bijenwas met pollen en gegrilde rabarber, karamel met geroosterde granen en bevroren kamillethee.
Geranium | Per Henrik Lings Allé 4 | Kopenhagen | geranium.dk
Nonnetje** (17 juli)
Bij het dessert vraagt Michel of we zin hebben in een Dame Blanche…? Eerlijk gezegd hikken we aan tegen een bonk ijs met warme chocoladesaus maar dan legt de chef uit, in daad en woord, dat volgens Escoffier, die het ding bedacht heeft, een dame blanche iets heel anders is; amandelmelkijs met in vanillesiroop gepocheerde witte perzik, citroensorbet en witte aalbesjes, waarvan acte.
De lunch is omgevlogen, en ik durf te zeggen dat hij in de top 5 staat van mooie lunches in de laatste 5 jaar. Wat een tovenaar die chef, en wat een superservice van Edger (sinds vorige week SVH Wijnmeester) en zijn brigade. Wat een middag!
augustus Lindehof** (22 augustus)
Als ik het eerder in het verhaal heb over “het feest kan beginnen: heb ik het niet alleen over het eten maar zeker ook over de service. De sommelier, Edgaras Razminas is een hilarische gastheer die 5 talen door elkaar spreekt en je constant entertaint met one-liners en grappen, maar als het erop aankomt alles weet van wijn en spijs. Vraag hem vooral over een demo van zijn digestief-karretje, briljant.
Kabeljauw met kaviaar, algen, zuring, bakeljauw en vinaigrette van karnemelk en zeekraal, hierbij rouleau van kabeljauw in kombucha bouillon met zeesla.
Kit 384 (23 augustus)
Ik lees een jaar geleden een Instagrammetje van Mara Grim over een student die in het Sciencepark een Japans huiskamer-restaurant heeft, impossible to get in. Ik laat het rusten, ook na een stuk in het Parool maar vraag 3 maanden geleden aan vriend en Japan-kenner Joël of hij ervan heeft gehoord. Het antwoord is nee maar binnen 2 dagen heeft hij 2 plekjes aan de geheimzinnige bar van Kit 384.
Houdt Kit in de gaten via instagram @rawamateur reserveren kan misschien ook via @kitat384
(klik op de n.a.w.-gegevens voor het hele verhaal!)