
Ik had wat tijd over tussen een koffiemeeting bij USP (m’n PR bureau) en Smegg, beiden in Amsterdam, dus even aanleggen bij Oriental City, hoek Oudezijds Voorburgwal en Oude Doelenstraat. Deze “Chinees” strekt zich uit over 2 verdiepingen, en loopt dagelijks rond half 12 vol (laatste dim sum order om 16.45). Ik kom hier al jaren, vaak alleen, en hoef dus niet meer in de kaart te kijken. Zo snel als je bestellen kan, zo snel staat het ook op tafel. De dim sum’s worden dagelijks in huis gemaakt, de productie start om 8 uur, en de boys mogen om 17.00 naar huis (vandaar die laatste order om 16.45, je krijgt dan ook alles tegelijk op tafel). Ik bestel eigenlijk altijd hetzelfde, weinig pork, veel shrimp (alle gerechten zijn deels fonetisch en deels met behulp van de rekening opgeschreven).
Har Cheun Fang, rijstpannekoekjes met grote garnalen en een beetje zoete soja (eigenlijk vind ik deze het lekkerste), Ha Kauw, gestoomde garnalendumplings in de vorm van een schelp, Sui Kau soep, soort Won Ton soep maar met dumplings met iets meer smaak, gebakken Sui Kau (zelfde dumplings als uit de soep) met een wat zoetige saus en verse gember, Pak Fa Choi Loeng Kuun, loempiaatjes gevuld met garnalen, Tjie Ma Ha, gefrituurde toastje met garnalen en sesamzaadjes, en Si Tjap Ngau Pak Yip, stukjes koeienmaag (pens) met chili’s en zwarte bonen (het op één na lekkerste!). Ik maak altijd een soort papje van sojasaus (zout en zoet), chilisaus en chiliolie waar ik de boel doorheen trek, en zit vervolgens in hoog tempo te genieten. Potje Chinese thee erbij (serieus, nu eens geen wijn), en binnen een half uur sta je weer buiten. 7 dagen per week geopend, ga vooral niet op zondag (onzetteeeeeend druk), en vergeet niet dat ze bovenstaande gerechten uitsluitend voor de lunch serveren.
Anekdote’tje nog, op de valreep. Jaren geleden wilde mijn vader Roger Soevereins bedanken voor een week gastvrijheid in de Salons van Dijk. Roger naar Amsterdam, daar zou hij wat gaan beleven, authentieke Chinese dim sums. De teleurstelling was groot toen ze s’avonds aanschoven en de kaart met babi pangang, foe yong hai en ku lo yuk kregen. So solly sil, only fol lunch!

ben heel benieuwd naar de volgende serie.
Hoop er veel culinair van op te steken !
Julius veel plezier op de set en groeten aan robert kranenborg