Soms zit het mee, en soms…

De zon laat zich de 2de dag in de baai van Rosas slecht zien dus we gaan een tochtje maken. We starten in La Bisbal, glazuur scoren voor de vrouw, en na 11 winkels geen koffiekopjes gevonden (de huurders hebben er 2 gebroken en ik heb de set graag compleet) waarna we naar Gerona rijden. Op de overdekte Mercado Municipal del Lleó is het een aflopende zaak, die sluit om 14:00, dus we gaan al snel naar Nexe.

Nexe zit op de oude plek van Nu maar ziet er op de foto’s nog hetzelfde uit en de kaart lijkt okay. Als we binnenkomen stinkt het naar riool (tafelgenoot Ali heeft het over ‘ei’, ik vind het gewoon naar stront stinken) en blijkt het servet van Okky onder de (oude) vlekken, mmm…

De amuse van een dun toastje met wat boquerones (ansjovis op zuur) is okay,

en de Gillardeau-oester (no 2) met wat ponzu is dat zeker, evenals de tartaar van tonijn met ijs van rucola en arbequina olijfolie.

Na de avalanche van gerechten gisterenavond, de jeugdige tafelgenotes zijn er letterlijk en figuurlijk nog vol van, willen we het rustig houden dus delen we nog een schaaltje hele lekkere Iberico jamon met wat pan con tomate.

Ik neem als hoofdgerecht een ‘schaaltje rijst’. ‘Mr. Liarte’s rice’ uit de Ampurdan, met ‘Costa Brava shrimp sashimi’. In visbouillon gegaarde rijst uit Pals (daar zit een Japanse rijstboer, t’is heus) met daarop een ‘plak’ rauwe platgeslagen gamba. Lekker! De rijst is een dun laagje wat tijdens de garing in de oven een tikkie krokant is geworden, maar wat ‘pittiger’ had gemogen, de rode draad door de lunch. Alles is goed bereid maar mist net dat laatste beetje smaak, de finishing touch zeg maar.

Als ik vraag wat er met de oude ‘Nu’ mensen is gebeurd blijkt de eigenaar nu een sterrenzaak te hebben, en de oude chef ergens anders te werken. Dat, gecombineerd met de geur bij binnenkomst en de oude vieze servetten, waarvan de maître toegeeft dat ze aan vervanging toe zijn, deed me vermoeden dat het vandaag tegen gaat zitten, maar niets is minder waar. Prima lunch en met wat WC-eend door de zaak, nieuw linnen en elk gerecht iets beter afproeven kom ik hier zeker terug.

Nexe|Carrer d’Abeuradors 4|Girona| 🇪🇸


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.