Als we bijna aan het einde zijn van onze San Sebastian-trip willen we eigenlijk nog maar één ding…, rustig eten. Met rustig eten bedoel ik niet meer dan 2 herkenbare producten op het bord en niet teveel wilde smaken. Puur en simpel, en er is in Spanje geen betere plek dan Nerua van chef Josean Alija in het Guggenheim museum in Bilbao.
We kopen vantevoren online een ticket voor het museum waar we doorheen crossen. Prachtige architectuur, echt bijzonder, en de kunst is mooi maar heel groots, dus om nu een half uur naar een wandje Marilyn’s van warhol te kijken terwijl je aanpand heerlijk kunt eten, je begrijpt!
Voor Nerua moet je buitenom, terwijl het eigenlijk tegen het musemgebouw is geplakt en we worden ontvangen in de keuken. De amuses staan klaar en na 3 kleine bites gaan we aan tafel.
We gaan voor het menu “14 products”;
Oester met eidooier en rijst-crunch
Witte asperge met knolraap en mierikswortel
Baby-erwtjes met jus van inktvis (zie boven)
Borage, zee-egel en jus van ansjovis
Krab met trechtercantharel en mais
Baby tuinboontjes met tarwe, sardine en oregano
Ravioli van paling met biet en groene appel
Scheermes van de grill met piparras (Baskische groene peper) marinade
Ansjovis met salie
Gezouten makreel met “black sauce” (inkt)
Tongschar met langoustine en limoen
Lamszwezerik met kool en kappertjes
Geklopte casseine (melkeiwit) met aardbeienijs en krokante bloemetjes
Avocado met ijs van fenegriek, zwarte olijven en koffie
Ik kan er uren over praten maar het is in één woord geweldig. Alles wat we gisterenavond misten is aanwezig. Smaak, spanning, verbazing, en vooral eenvoud. Supergoed en een waardige afsluiting van een superleuke trip.
Nerua| Abandoibarra Etorb 2 | 48001 Bilbao | www.neruaguggenheimbilbao.com
Mooi, wat een aanrader