Het zit erop, de tocht door Afrika. Van Dakar door Mauretanië, Marokko en Spanje tot aan San Sebastian. We laten de auto achter en vliegen vanaf Bilbao naar huis. Vaste stop is eigenlijk altijd het Guggenheim Museum, waarvan ik de architectuur eigenlijk mooier vind dan de collectie, en het aanpalende Nerua.

Bij Nerua zijn ze koning in minimalisme. In de sfeer van de zaak, bij de presentatie op de borden, maar niet met de smaken. Het is een stijl waar ik van houd. We zitten aan de chef’s table, wat eigenlijk een soort barretje is aan de keuken, dus we hebben goed zicht op alle handelingen. De chef, Josean Alija, staat zelf aan de passe, het is een militaire oefening!

We starten met een bouillon van witte bonen en kool, waarna een soort panipuri van black pudding (bloedworst) en prei, een tempura van kwartelei, èn een pincho van aardappel, groene kool en gepickelde ui. Lekker. 1ste gerecht is een crème van schapenmelk met 32 maanden oude Parmezaanse kaas, truffel en shizo,

waarna geconfijte artisjok in dragonolie met amandelmelk en olijf (laat je niet bedotten door de simpele presentatie van de gerechten, de smaken zijn fenomenaal).

Er komt een onrijpe Apurtuarte peper (chorizero), genoemd naar het lokale voetbalteam (8 km buiten Bilbao) met kabeljauw pil pil (saus gemaakt van het kookvocht van de kabeljauw).

De kort-gegrilde ansjovis die nog wat brandplekjes aan tafel krijgt van een stuk gloeiende encina houtskool, komt met quinoa en paprika en is weergaloos.

De rode uien uit Zalla, met varkens-zwezerik (wat eigenlijk speekselklieren zouden zijn), en een linzenbouillon is niet mijn ding,

maar de zeebaars die 2 dagen is gemarineerd in zeewier, met spinaziecrème en rabarberjus weer heel erg wel, evenals de waanzinnige ossenhaas met puree van selderijknol, sherry en amandelmelk (rode draad die amandelmelk, daar zijn zo maar 3 gerechten mee).

Ik wil geen zoet, maar er is ook geen kaas, de Parmezaan uit de crème van schapenmelk is echt nèt op…, maar er is ook een dessert zonder suiker… Een crème van avocado met ijs van fenegriek en crumble van olijven en koffie. Waanzinnig, de topper van de middag!

Heerlijke lunch, mooie smaken en niet teveel gedoe!

Nerua|Guggenheim museum|Bilbao|E


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.