Eerste gerechtje van het kerstmenu is een mousse van gerookte zalm en forel met een dillesaus. Op het oog simpel, en dat is het ook om te maken, maar een heerlijke smaak en een verrassende presentatie. In mijn traiteurstijd heb ik er echt duizenden van gemaakt, niet aan te slepen… Je kun de mousse makkelijk 3 dagen van tevoren maken, no stress.
Ik heb de mousse hier nog belegd met zalmeitjes, 2 kleuren tobiko en fijngesneden bosui.
Prep Tijd | 30 minuten |
Porties |
personen
|
Ingrediënten
- 260 g visbouillon
- 10 blaadjes gelatine
- 150 g gerookte zalm
- 320 g room
- 150 g gerookte forel
- 100 g mayonaise
- 1/4 tl knoflookzout
- 5 takjes dille fijngesneden
- zout en peper
Ingrediënten
|
|
Instructies
- Verwarm 130 g bouillon en los hier 5 in koud water geweekte en uitgeknepen gelatine in op.
- Maal de gerookte zalm fijn in de keukenmachine, voeg de bouillon toe en maal tot een fijne puree. Laat afkoelen tot lauw.
- Klop 110 gram room lobbig, meng met de vispuree en vul hier de helft van een cakevorm mee en zet in de koeling.
- Herhaal direct de eerste 3 stappen maar nu met de gerookte forel, en vul daar de cakevorm mee op.
- Laat minimaal 4 uur opstijven alvorens je de mousse stort en snijdt (de vorm kort dompelen in heet water, randen even lossnijden en storten).
- Klop 100 g room lobbig, meng met mayonaise, knoflookzout en dille en laat een kwartier staan. Breng indien nodig op smaak met zout en peper.
- Serveer de vismousse met de dillesaus.
De mousse gemaakt, in dit geval met alleen zalm. Top!!!