REPOST VAN 28 MEI 2020
Het is vandaag Internationale dag van de Hamburger, zo liet een verslaggever van de Limburger me weten en daar ik een paar jaar geleden het Ultieme Hamburgerboek heb geschreven, met o.a. bijdrages van Limburger Erik van Loo (Parkheuvel**) en Rotterdamse Limburger Hans van Wolde (voorheen Beluga**, nu Brut 172) wilde de verslaggever weten wat dan mijn favoriet was.
Ik heb deze burger ontwikkeld toen ik bezig was Julius’ bar&grill op te zetten waar natuurlijk een burger moest komen. Vlees van mijn vriend de Demoslager natuurlijk, Ierse Black Angus met een puntje merg, gegaard op de Big Green Egg. Het brood van David Chang die zegt dat dat alleen maar als transportmiddel hoort te dienen (hier heb ik in de zaak jaren strijd over gevoerd die ik uiteindelijk heb verloren ten gunste van het zompige sesambroodje..), superlekkere uien, plakkie cheddar/plakkie spek èn de ultieme burgersaus.
Ga maar aan de slag, je zult niet teleurgesteld zijn…
Porties |
personen
|
- 12 snedes witbrood normaal of dikker gesneden
- 760 g runder-schouder
- 40 g merg
- 300 g mayonaise
- 2 tenen knoflook fijngemalen
- 100 ml Heinz ketchup
- 8 kleine zure augurkjes fijngesneden
- 1/2 rode ui fijngesnipperd
- 2 tl siracha chilisaus
- 3 wittte uien schoon en in dunne halve manen
- 25 ml olijfolie
- 25 g boter
- 40 g witte basterdsuiker
- 6 plakjes Cheddar
- 6 plakjes ontbijtspek krokant uitgebakken
- zout en peper
Ingrediënten
|
|
- Steek met een uitsteker ø 10 cm een rond broodje uit iedere snede en toast de snedes à la minute aan beide kanten lichtbruin (in de toaster, op de bakplaat of op de bbq, niet te hard!).
- Maal vlees en merg door de grove plaat, meng en breng op smaak met zout en peper.
- Meng mayonaise, knoflook, ketchup, augurkjes, rode ui en chilisaus tot mijn favoriete hamburgersaus.
- Smelt boter in de koekenpan, voeg olijfolie toe, laat warm worden en fruit hier heel zacht de witte uien in aan. Voeg al vrij snel zout toe zodat het vocht uit de uien verdampt (neem ruim de tijd voor dat fruiten, de kracht zit 'm in het lage tempo). Voeg na een kwartier de suiker toe, blijf voortdurend roeren tot de uien gaan kleuren, dit duurt zeker een half uur.
- Bak de patties in koekenpan, op bakplaat of op bbq tot een cuisson van 52ºC, beleg een minuut voor dat je ze eraf haalt met een plakje cheddar.
- Smeer saus op een toastje, hierop de burger met de kaas, daarop de uien, dan het spek, weer saus en top met een tweede toastje.
Klinkt heerlijk. Wil hier graag aan beginnen maaik kan het stuk met de ui niet goed volgen. Bij de ingredienten staat: gekarameliseerde ui en 3 witte uien in plakken. In het recept moet er ui in zowel saus als pan (om gekarameliseerde ui te maken). Hoeveel ui gaat er nu in de saus? Ook mist het brood volgens mij bij de ingredienten, brood van David Chang?
Vanavond eindelijk kunnen maken. Heerlijk! Saus ook echt top en de langzaam gegaarde uien maken het extra lekker.