Ik ben al jaren op zoek naar de lekkerste hamburger, ik heb er zelfs een heel boek over geschreven, maar ben erachter gekomen dat die niet bestaat. Het heeft allemaal te maken met het momentum (het seizoen), waar je bent en natuurlijk waar je zin in hebt. Het wordt druilerig weer in september, en ik heb zin om de zomer nog wat door te trekken. Ik doe datmet 3 dagen Spanje maar ik kan me goed voorstellen dat je dat misschien gewoon wel thuis wilt doen, en dat kan, met een heerlijke hamburger. Méditerrane smaken, altijd lekker!!

De aioli komt oorspronkelijk uit Catalonië (en heet daar alioli) en wordt gemaakt door een paar tenen knoflook fijn te vijzelen met wat zout en daar druppelsgewijs olijfolie bij te druppelen, zonder dooier dus, bijna niet te doen! Ik zeg: ”neem lekker 300 gram mayonaise en pers er 2 tenen knoflook doorheen”. Let wel op, de smaak ontwikkelt zich pas na een half uur!

Het recept komt uit mijn ULTIEME HAMBURGERBOEK, uitgegeven door Carrera Culinair, foto’s Dennis Brandsma.

Recept Afdrukken
Burger Méditerranée
Porties
Ingrediënten
Porties
Ingrediënten
Recept Afdrukken
Tonijn patty
Maaltijd snack
Prep Tijd 15 minuten
Porties
patties
Ingrediënten
Maaltijd snack
Prep Tijd 15 minuten
Porties
patties
Ingrediënten
Instructies
  1. Maal de tonijn 1 keer door de grove plaat en meng daarna met nori, mayonaise, sesamolie, gember en sojasaus.
  2. Laat 10 minuten rusten en breng op smaak met zout en peper.
Recept Afdrukken
tomatenjam
Maaltijd sauzen
Keuken Frans
Porties
minuten
Ingrediënten
Maaltijd sauzen
Keuken Frans
Porties
minuten
Ingrediënten
Instructies
  1. Fruit de ui glazig in de olijfolie, voeg dan pas de knoflook toe en gaar nog even door.
  2. Voeg gember, Spaanse peper, tomaat, suiker, dragonazijn en laurier toe en breng tegen de kook aan.
  3. Laat minimaal de helft van de hoeveelheid jam verdampen en breng op smaak met zout en peper.
Notities

NB let op, warm is de jam vloeibaarder dan koud


Reacties

  1. Hallo Julius, ik kijk altijd uit naar je berichten en of je iets schrijft waar ik interesse in heb.
    Dit keer had je het over de alioli en ik heb de juiste manier gevonden om een prachtige volle alioli te maken zonder ei want knoflook bezit emulgerende eigenschappen.
    De truc zit erin om een olie te gebruiken met enkelvoudig onverzadigde vetzuren zoals zonnebloem, mais- of sojaolie. En weinig of geen olie met meervoudig onverzadigde vetzuren zoals olijf-of arachideolie.
    Ik stamp 50 gram lekkere Spaanse knoflook (momenteel te koop bij de Duitse grootgrutter) fijn in de vijzel. Dit doe ik over in een smalle hoge kom en voeg een theelepel grof zout, 20 ml citroensap en 50 ml olijfolie toe. Dit mix ik enkele seconden met een staafmixer. En dan heel langzaam 250 ml zonnebloemolie toevoegen (iemand anders laten doen) terwijl je met een garde heel stevig klopt. Ik sta dan wel 1,5 minuut héél stevig te kloppen… maar je voelt dat het gaat binden. Het is zeker 3 dagen houdbaar in de koelkast al zakt het wel ietsjes in maar dan is het nog net zo lekker. Net weer een portie gemaakt voor bij de Spaanse aardappeltortilla, lekker grote klodders erop gedaan. Maar inderdaad is mayo met een goede knoflook ook top.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.