Onze eerstgeborene is vandaag jarig (26) en als je het schaap ergens voor kunt wakker maken is het de Big Mac. Toen ik een paar jaar geleden het ultieme hamburgerboek maakte moest ‘ie daar natuurlijk in, geen hamburgerboek zonder de Big Mac, of je wilt of niet, toch een icoon.

Bedacht in 1965 door McDonald’s franchisenemer Jim Delligatti is het niets meer dan een 3-delige sesambun met 2 burgers en wat condimenten. Ondertussen is het niet alleen het vlaggenschip van The Golden Arch, maar ook de door The Economist bedachte referentie voor de kosten van levensonderhoud op verschillende plekken in de wereld. Allemaal leuk, maar het is ook nog eens de favoriet van onze Max!
Recept Afdrukken
Max’ burger (ofwel de Big Mac)
Instructies
De opsomming van de ingrediënten is meteen de volgorde van de opbouw van de Big Mac waarbij je kunt smokkelen met de kaas.
De saus is een kwestie van de ingrediënten mengen, de verhoudingen is een goed bewaard geheim.
De burgers kun je grillen op de bbq, bakken op een plancha of in een koekenpan, de buns kunnen heel kort getoast.
Recept Afdrukken
Beautiful Burger Buns
Instructies
Meng water, boter, ei, bloem, suiker, zout en droge gist en kneed tot een soepel deeg (het liefste met een keukenmachine zoals de KitchenAid).
Bedek het deeg, zet het op een warme plek in de keuken, en laat 2 uur rijzen (het deeg moet in massa zijn verdubbelt).
Verdeel het deeg in 8 porties en rol elke portie tot een bol.
Smeer een bakplaat in met boter, bepoeder met bloem en leg de bollen deeg met minimaal 5 cm tussenruimte op de plaat. Laat nog een uur rijzen op een warme plek.
Smeer elke bol in met wat gesmolten boter en bak de broodjes in 18 minuten gaar in een op 190ºC voorverwarmde oven.
Besmeer de gebakken broodjes nogmaals met gesmolten boter en laat afkoelen op een rekje.
* bij gebruik van sesamzaadjes smeer je de bollen voor het bakken in met ei en bestrooi je ze daarna met sesamzaadjes.
Verrassende keuze, gefeliciteerd met jullie zoon