Het eerste aanmeerpunt op onze culi-trip door Noorwegen begint meteen goed, we arriveren veel te laat bij Mathias Dahlgren’s food bar aan de zijkant van het Grand Hotel. Vliegveld Arlanda is toch verder dan ik dacht, en Dahlgren heeft me nog gewaarschuwd, “we gaan om 2 uur dicht!” Als we om kwart voor 2 binnenkomen herkent Hans zijn oude rotisseur Lode, die hier chef van de brasserie is, pppfffftttttt…..
We zitten aan een lange houten tafel, op houten banken met een wolletje erop, de setting is simpel maar uiterst smaakvol. Water, heerlijk knäckebröt en we bestellen een fles Nun vinya dels Taus uit Penedés (E, 2010). Het lieve meisje wat ons bedient stelt voor dat we wat verschillende voorgerechten proeven, Lode vindt dat we absoluut de kabeljauw moeten proeven.
Het worden steamed buns of smoked pork, spicy apple, pickled cucumber, crispy onion, voortgekomen uit een eerdere samenwerking met David Chang, waarbij er van de geraspte spicy appel een soort kimchee is gemaakt, superlekker en we bestellen er meteen voor iedereen één bij. Er is matjes herring & whitefish roe, lichtgemarineerde zoute haring met witviseitjes, appel, sjalot en sour cream, heerlijke tartaar van coquille met truffel, champignon, yuzu, en ui, en ook de bietjes met jerusalem artichoke (topinambour of aardpeer) met truffel, waterkers en hazelnoten scoort, alles gaat schoon op.
De Nun is op dus we stappen over naar een Domaine de la Grange des Pères wit, vin de pays de l’Herault (F, 2010) bij de gestoomde kabeljauw uit Lofoten, gefrituurde spruitjes, een Hollandaise met soya en gebruinde boter.
De toon voor de trip wordt gezet, echt eten, niet teveel fratsen. Heerlijke lunch!
Noorwegen?