Zoals musea weleens een gast-conservator hebben, zo heeft Joris Bijdendijk, executive chef van Rijks, deze week Margot Janse van The Tasting Room/Le Quartier Français uit Zuid Afrika op bezoek. Een energieke blonde dame uit de klei, Holland dus, die al 25 jaar in de “bush” van Zuid Afrika de sterren van de hemel kookt (al jaren staat ze in de San Pellegrino top 50).
(wie staat daar in de achtergrond?)
Margot combineert deze winter familiebezoek met een week koken in Rijks (nog een paar lunchplekken open deze week, de rest zit vol) en gisteren mocht ik aan de perslunch aanzitten. Voor de gerechten heeft ze zich, vast onder de vleugels van Rijksmuseum-directeur Wim Pijbes, laten inspireren door schilders uit de Gouden Eeuw! e aan tafel gaan begint het feest met piccalilly van radijs met sneeuw van olijfolie, gewoon om op een broodje te smeren, en er wordt een glaasje chenin blanc Die Tweede Droom, ingeschonken.
1ste gerecht is geïnspireerd op Pieter Claes, vetkoek, een soort oliebolletje van brood, met tartaar van haring, chutney van limoen en champagne, en aioli van gerookte olie en oester. De tweede foto spreekt voor zich, het ge-sharede hapje is zo op en oogst lof bij culi’s Marjan, Tom, Mara en Alain (en bij mij).
We gaan door met Vermeer, met vélouté van mais, Madagaskar peper, polenta, sesam en een wolkje melk(-meisje…). Het lege bord laat ik alleen op Facebook zien, waar alle foto’s staan, maar het spreekt voor zich, en ik vind dit dan ook zelf het mooiste gerecht van de lunch. Oh ja, glas chardonnay, ook van Die 2de Droom!
Door met pièce, gruttenpap (Adriaen van Utrecht) met buchu, poempoen en zwartpootkip, opgediend in een kleine casserole in een wonderbag (om warm te houden, niet nodig, wel leuk), met daarbij een glas Saboteur (shiraz-cabernet sauvignon-mourvèdre, 2010).
Voor de kaasgang (Floris van Dijk) is gekozen voor een custard gemaakt van boeren Goudse oplegkaas, alsof je een soort lauwe dikke kaasfondue eet, maar dan minder zwaar. Overheerlijk, met wat druiven, wilde rijst, walnoten en fynbos broodsticks. De Van Wees bessenjenever is er een leuke gimmick bij, maar de rode wijn doet het beter.
Dessert (Rembrandt) is een hangop gemaakt van de vruchten van de baobab, de apenbroodboom, met kokossorbet, macadamia en gezouten honeybush karamel. Duivels!
Ik was nog niet in Rijks geweest, maar dit was zeker een goede start om vaker te komen. Geweldige lunch, hoewel de link naar de schilders me licht ontging, maar ja, ik weet dan ook meer van eten…