Na een lekkere croissant en een vieze kop koffie op het strand van Bidart is het een pittig stuk rijden naar Normandië waar we slapen naast een soort kuuroord-stadje, Bagnoles de l’Orne. Mooi hotel, superleuke, beetje Scandi ingerichte kamers op palen, maar ’s avonds zitten we in een monsterlijke eetzaal met veel geel, wit en zwart, en midden tussen de tafels hangende draperieën.
Op de menukaart wederom slechts 2 voor- en 2 hoofdgerechten, en zoals wel vaker een maître die alleen de bestellingen opneemt, waarna een lieve meneer die stottert en steeds van alles vergeet het klotewerk kan doen.
Bij de amuses is er een soort harde gelei van maroilles (lokale kaas) en een onwijs lekker tijger-soesje met paddestoelencrème.
Er komen daarna nog 2 ‘lepels’ waarvan 1 weer met paddenstoelen, ze zijn er hier dol op, en de 2de, een soort porseleinen courgette-bloem met een stukje gebakken foie, wat moeilijk afhapt. Ik zie na het klungelen een lepeltje liggen dus dat ‘afhappen’ zal wel niet de bedoeling zijn geweest…
Er komen diverse broodsoorten waarvan 1 met …, paddenstoelen, waarbij boter wordt geserveerd met… paddenstoelen. Wel onwijs lekker, maar langzamerhand heb ik het gevoel dat ik dadelijk een vliegenzwam tegenkom en het voorbij is.
Ik ga voor “Les croques champignons d’elevage de David & Hélène Moore”, dat zullen de telers zijn (van wéér paddenstoelen), met wat tartaar van zeebaars en een crème van schaaldieren. Het is lekker, buiten kijf, maar het is niet teveel, en als je de foto van de tartaar ziet, ik heb voor de verhoudingen de vork er even naast gelegd, dan lach je je dood, hoewel ik vind dat de chef zich moet schamen voor € 42
Pièce is lièvre à la Royale, de kenner herkent het meteen, haas in een saus die is gebonden door zijn bloed, I love it… Het wordt geserveerd in 2 delen, te beginnen met een ruime portie ragout van zachtgegaarde haas, en die is super. De 2de service, en dan krijgt de vrouw ook haar vegetarische gerecht, is de rug die is gevuld met een blokje foie, met dezelfde bloed-saus, top! Erbij wat puree van selderij en topinambour (aardpeer) en een reep biet, je hoort mij niet klagen.
Van het vegetarische gerecht van Isabel is meer werk gemaakt dan gisteren, zij krijgt een risotto met gebakken groentes. Helaas is de risotto door iemand gemaakt die dat niet zo goed kan, het gerecht heeft weinig smaak, lijkt meer op ‘riz à la crème’, en is snotgaar.
Toe is er een uitgebreid en mooi kaasplateau, 1 karretje algemeen Frans, en 1 karretje Normandië, want daar zijn we immers.
Resumerend is het een betere avond dan gisteren, in alle opzichten, maar het blijft raar dat je in een sterrenzaak maar een keuze hebt uit 2 voor- en 2 hoofdgerechten, waar in het menu dan nog een tussengerecht bij komt. Ik snap alles, over geld, de krappe personeelsmarkt, kosten, Covid, maar de prijzen gaan alleen maar omhoog terwijl het product minder wordt. Morgen slapen we in Lille, gaan we lekker naar een brasserietje, kijken of ze het daar wel kunnen.
Manoir du Lys|La Croix Gautier|Rte de Juvigny sous Andaine
Juvigny-Val-d’Andaine| 🇫🇷