Tijdens ons verblijf in Javéa is er op dag twee een verrassing, lunchen bij onze vriendin Bianca, koningin van de kokskleding (ChaudDevant). We kennen haar allemaal al jaren, ze heeft ons vaak geholpen zoals wij ook haar vaak geholpen hebben. Waar we haar niet bij hebben geholpen is bij de aanschaf èn vooral de verbouwing van haar “finca” 5 jaar geleden en dat is de plek waar we op dag 2 van onze culi-trip gaan lunchen.
Alles is hier gemiddeld een half uur rijden, van de bakker en de slager tot aan het piep-dorpje van onze vriendin alwaar we de bush induiken en via een eerst verharde- en later zand-weg een oprit met palmbomen en grind, heel veel grind, oprijden, alwaar donna Bianca ons opwacht. Ik ga er niet teveel over vertellen want dat is privé, maar ik heb zelden zoiets moois gezien. Bizar!
Er staat een glaasje bubbels, er is een tourtje, en we gaan aan tafel! Bianca heeft met linker- en rechter-hand Geke een doordacht menu bedacht èn gemaakt met uitsluitend lokale producten, veelal van eigen land. Heerlijke gazpacho, vijgen met amandelen,
kaki met geitenkaas, pistache en granaatappel (foto boven), ceviche van tonijn met avocado en mango en een tajine van kip met olijven en een friszure citroen-compôte. Het is allemaal even lekker èn oergezellig.
We eindigen met een dessert (vroeger noemde je dit petit grand dessert) van parfait van vijg en lavendel, taart met een bodem van noten en vijgen en een vulling van algarobba, algarroba bavarois en een soort frozen coffee. Vooral de algarobba-desserts zijn helemaal top.
Algarroba (carobe) zijn de peulen van de Johannesbroodboom, waarvan er 1 naast onze lunchtafel staat, en is een natuurlijke vervanger van chocolade. De pitten worden ook verwerkt tot meel en gebruikt als bindmiddel voor (moeder)-melk.
We dijen uit aan het groene zwembad (dat hoort groen) waarvan ook weer geen foto’s, sorry, maar neem van mij aan dat we topdag hebben!