Het is zover, de asperges worden volle bak aangeboden en de prijzen zakken alweer een beetje. Ik heb vorig jaar al een keer het recept van mijn favoriet, à la Flamande gegeven maar dat was voordat ik bij mijn vriendin Lou haar eiersaus had gegeten, bizar lekker.
Nog even over die asperges; AA is de beste kwaliteit maar het kan best een tandje minder. Zorg wel dat ze allemaal een beetje dezelfde dikte hebben. Koken met het kopje omhoog net boven het water hoeft van mij niet persé, ik leg ze altijd naast elkaar in een rvs braadsleetje met een vleesschaaltje op de asperges om ze onder water te drukken.
Dit is de ideale saus bij gekookte asperges, je hebt verder eigenlijk niets meer nodig, hooguit een gekookt aardappeltje… Oh ja…, eieren koken! Eieren opzetten in koud water, als ze koken de pit wat zachter zetten maar nog wel met een bubbel. Na 4 minuten de pit uit en nog 10 minuten laten staan, dan goed schrikken en pas pellen als ze ijskoud zijn.
Prep Tijd | 30 minuten |
Porties |
personen
|
- 12 eieren hardgekookt
- 4 el mayonaise
- 400 ml crème fraîche
- 400 g rauwe ham plakjes, fijngesneden
- 1 bos bieslook fijngesneden
- 30 asperges
- zout en peper
Ingrediënten
|
|
- Haal de eieren door de eiersnijder en hak daarna fijn met een groot koksmes.
- Meng eieren, mayonaise, crème fraîche, rauwe ham en bieslook tot eiersaus.
- Laat de smaken 2 uur intrekken en breng op smaak met zout en peper.
- Schil de asperges rondom met een “wieltje”, van 2 cm onder het kopje tot aan de kont en snijd daarna de laatste 2 cm van de kont af.
- Leg de asperges in een platte pan met koud water, een vingergreep suiker en een snuf zout.
- Breng het water aan de kook en laat met een schone theedoek of een platte deksel (zodat ze niet boven het water uitsteken) 5 tot 8 minuten garen.
- Controleer de garing met een naaldje halverwege de asperge.
- Haal de asperges met een schuimspaan uit het water en leg op een schone droge doek op een serveerschaal.
Heerlijke saus voor de verandering,we eten ze om de dag die heerlijke asperges zodra ze er zijn
Superlekkere saus en ook supervullend. Uit gewoonte had ik ook roomboter gekocht maar die bleek helemaal niet in het recept voor twee komen 🙂
Dank voor alle bourgondische recepten, top. Ik heb het geluk gehad dat ik mocht leren koken, het is niet mijn beroep geworden maar een grote hobby en al je recepten kloppen exact. Superlekker, bourgondisch, smaakvol en elke keer weer een leermoment
Wat een superlekker recept! We hebben het al vele malen gemaakt, ook met warm gerookte zalm in plaats van ham.