Eersta avond in Istanbul, iedereen ingecheckt op Leli na, een zware lekkage houdt hem een paar uur langer in de Amstel (want woonark), wij beginnen vast aan onze culinaire tour…
Eerste stop, op zondagavond is Leib-i deriya, verstopt bovenop een flatgebouw haaks op de hoofdstraat Istlakal, supposed to be überhip, dus geen hond weet het te vinden. De taxi dropt ons in de buurt maar daarna is het ouderwets zoeken.
Bovenop een woonkazerne dus, waanzinnige view, en daar moet je het mee doen want binnen is het aardedonker. Er staan wat verlichte stenen op tafel, de verwarming staat op 10, en de muziek is aardig. We kiezen wat voorgerechten to share en starten met aubergine met walnoot en crème van gerookte paprika, favabonenpuree met citrus-uichutney, paprika gevuld met tulum kaas en pistache, en aubergine gevuld met zure kersen en specerijenrijst, een soort meze-gerechtjes. De octopus erna, met hummus en in kokosmelk gegaarde linzen, is waanzinnig.
De hoofdgerechten, we sharen weer, zijn aardig, waarbij vooral de veal cutlet met Antakya pepersaus het goed doet, net zoals de meatballs met caramelized onions en de lamb shish met pruimen, granaatappelmolasse en spiced rijst met pijnboompitten.
De wijnen vanavond zijn allemaal Turks, wat ontzettend leuk en lekker is, waarover later meer…
Bij de desserts gaat onze Ferry natuurlijk voor de soufflé, chocolade staat er op de kaart, maar het is een coulant, zo’n lopend taartje uit de oven, ook lekker.
Leuke avond maar culinair nog niet verrast, dat komt morgen!