We gaan lasagne maken en voordat ik weer de hele Italiaanse gemeenschap over me heen krijg, in Italië maken ze ‘m vast anders (net als mijn carbonara). Ongetwijfeld doe ik het weer helemaal verkeerd, maar dat is dan de schuld van mijn nieuwe Italiaanse vriendin Daniela want die heeft me geïnspireerd èn nog wat tips gegeven, waaronder die van het kort voorkoken van de pasta.


Ik heb een paar dingen anders gedaan, iets meer laagjes gemaakt (niet doen) en fritto (van Heinz) door de saus gedaan in plaats van passata (prima). Ook heb ik, tip uit een of ander blad, de bloem voor de béchamelsaus even kort getoast in een koekenpan omdat de saus dan een diepe smaak zou krijgen, en dat klopt.

 Nou, maak je niet druk, origineel Italiaans of niet, en lga ekker koken. Het recept is voor een man of 6, ik was met 3 en heb nog 2 ruime porties in de freezer gegooid.

Recept Afdrukken
Lasagne al forno
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken Italian
Prep Tijd 60 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken Italian
Prep Tijd 60 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Laat de boter langzaam smelten op het vuur, meng met de bloem. laat ± 10 minuten garen en roer regelmatig (houd het vuur zo laag mogelijk zodat de roux zo min mogelijk kleurt).
  2. Voeg 1/3 deel van de melk toe, roer goed door, voeg de rest van de melk toe en breng tegen de kook aan.
  3. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat, controleer of de béchamelsaus naar bloem smaakt en passeer door een fijne zeef.
  4. Meng de warme béchamelsaus met de geraspte kaas en zorg dat de kaas volledig smelt (misschien nog even bijwarmen op het fornuis).
  5. Blancheer de lasagne-vellen 45 seconden in kokend water en leg direct in een braadslede koud water. Zorg dat het platte plakken blijven en ze niet omkrullen en laat uitlekken.
  6. Giet 1/4 van de bolognesesaus in een passende braadslede.
  7. Bedek met plakjes pastadeeg, laat niet overlappen, en giet hier 1/4 van de kaassaus over,
  8. Herhaal deze stappen nog een keer, leg op de 2de laag de gesneden mozzarella en basilicum, leg er nog 2 lagen op en eindig met de kaasaus.
  9. Bestrooi de lasagne met Parmezaanse kaas en zet 25 minuten in een voorverwarmde oven op 200ºC
Notities

Pastadeeg, snijd ze echt op maat en laat niet overlappen. Ik gebruik gedroogde pasta die ik 45 seconden blancheer en direct in koud water leg. Mozzarella optioneel, wel lekker maar het geheel wordt wat 'natter'.

Recept Afdrukken
Sugo Bolognese
Maaltijd sauzen
Keuken Italian
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 60 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd sauzen
Keuken Italian
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 60 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Fruit de uien in de olijfolie tot ze glazig zijn, voeg de knoflook toe en gaar nog even door.
  2. Voeg tomatenpuree toe die je eerst even opbakt in een klein pannetje.
  3. Voeg het gehakt toe en bak het met behulp van een vork rul.
  4. Voeg als al het gehakt rul en gaar is kruiden, rode wijn, bouillon en tomaten toe.
  5. Laat minimaal een uur* zacht pruttelen en roer af en toe,
  6. Breng op smaak met ketchup, zout en peper.
Notities

* Voor een diepere en mooiere smaak kun je de saus beter 3 uur laten pruttelen op een heel laag pitje. Af en toe roeren en kijken of het niet droogkookt (beetje water erbij dan).


Reacties

  1. Door Marie Louise

    Ga het zeker proberen als ik het lees krijg ik er al zin in. Bedankt voor dit mooie recept

  2. Door Robert

    Ik mag dat wel, dingen anders doen.

    “Ik heb een paar dingen anders gedaan, iets meer laagjes gemaakt (niet doen) en fritto (van Heinz) door de saus gedaan in plaats van passata (prima). ”

    Bij het recept van de saus zie ik fritto noch passata staan. Hoeven er niet in?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.