Ik at laatst bij mevrouw Hamersma en dat is nooit een straf. Behalve dat meneer H. altijd zorgt voor lekkers in het glas weet de cheffin me altijd te verrassen. Deze keer waren het de radijsjes met za’atar van Samuel Levie (datum), de komkommers van Yotam (datum) en als pièce de zalm van Alison Roman uit haar boek Lekker Thuis.
Ik ben normaal niet zo van de zalm behalve die uit de rokerij of rauw als sashimi of sushi, deze komt uit de oven, soort van geconfijt, overheerlijk!
Ze maakte er een citroensalsa bij, ook helemaal top!

Prep Tijd | 25 minuten |
Porties |
personen
|
Ingrediënten
- 675 g zalmfilet
- 2 citroenen in schijfjes
- 1 sinaasappel in schijfjes
- 6 takjes tijm (of rozemarijn of oregano)
- 375 ml olijfolie
- 60 g verse groene kruiden grof gesneden
- 1 el citroensap
- zeezout grof gemalen peper
Ingrediënten
|
![]() |
Instructies
- Bestrooi beide kanten van de zalm met zout en peper en leg met gesneden citroen en sinaasappel en tijm in een ovenschaal.
- Besprenkel met olijfolie en zet 20 minuten in een op 150ºC voorverwarmde oven (de randen moeten net niet meer doorschijnend zijn).
- Meng de kruiden met citroensap en wat extra zeezout en serveer met de zalm.
Prep Tijd | 10 minuten |
Porties |
personen
|
Ingrediënten
- 3 el sjalot fijngesnipperd
- 3 el witte wijnazijn
- 75 ml olijfolie
- 8 takjes platte peterselie alleen de blaadjes, gesneden
- 1 tl grof zeezout
Ingrediënten
|
|
Instructies
- Snijd de citroen in de lengte 2 x doormidden, verwijder de kern en de zaadjes en snijd de rest in minuscule blokjes (inclusief schil)
- Meng stukjes citroen en zoveel mogelijk sap met sjalot en azijn en laat een kwartier staan.
- Meng olijfolie met peterselie en zout en roer hier de stukjes citroen door.
- Breng op smaak met meer zout en azijn naar smaak.