Ik loop over de zaterdagmarkt in Naarden-Vesting en bij de groenteman ligt een enorme berg kweeperen. Ik moet ineens denken aan Ricardo die daar in de Juffrouw Jannie tijd gelei van maakte die we serveerden bij de kaas. Overheerlijk. Hier met die peren en snel een mailtje naar Ricardo.
Hieronder zijn recept;
Was de kweeperen goed en snijd deze in grove stukken. Zet de kweeperen inclusief schil en klokhuis in een grote pan onder water totdat ze net bedekt zijn en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat ze een uur zachtjes koken. Giet het vocht door een doek in een andere pan en laat de perenprut goed uitlekken. Neem gelijke delen kweeperensap en (gelei)suiker, breng aan de kook en laat zachtjes doorkoken. Schuim geregeld af (belangrijk, evenals het passeren door een doek, want zo wordt de gelei helder). Laat koken totdat het een temperatuur van 109º C. heeft bereikt en klaar is Kees of in dit geval Julius. Het kan iets makkelijker door de suiker door geleisuiker te vervangen. Deze bevat pectine, dan hoef je alleen maar het even door te koken en door de extra pectine zal dit sneller en makkelijker zetten. Tegenwoordig kun je ook van het merk Cap Fruit kweeperencoulis kopen via www.sweetcreations.nl.
Ik heb het vorige week zondag gemaakt, een fluitje van een cent, en heb van 5 kilo kweeperen en 3 kilo suiker ongeveer 18 potjes van 250 gram gemaakt. Overheerlijk!
Kom je er wel even vanaf helpen😉