Groene kool, ook wel Savooie kool, genoemd naar mijn geliefde departement de Savoie in Frankrijk. Het is een van de oudste koolsoorten, oorspronkelijk uit het gebied rond de Middellandse zee, maar ze wordt nu ook in de Lage Landen geteeld en dan vooral in Noord-Holland.
Ik liep over de markt in Reims en keek waar de rij het langst is, ik heb van mijn moeder geleerd dat je daar moet zijn. De kleinste stal had de langste rij èn maar 2 verkopers maar ik heb het wachten getrotseerd, sowieso leuk om om je heen te kijken en te zien hoe de Fransen totaal anders boodschappen doen.
Enfin, een zak prachtige uien, meiknolletjes, bloemkool, Bretonse zandwortel, bergamot (vind die hier maar eens..) en een groene kool later vond ik mezelf alweer in een nog langere rij, deze keer bij de kaasboer.
Groene kool dus, met een stuk spek van Janmaat, en een restje kippenfond uit Zuid-Frankrijk, gemaakt van een topkip!
Prep Tijd | 20 minuten |
Porties |
personen
|
- 2 el olijfolie
- 125 g ontbijtspek in grove blokken
- 2 el kippenfond ‘en gelée’ (dus sterk gereduceerd)
- 1 kleine groene kool in chiffonade*
- zout en peper
Ingrediënten
|
|
- Bak het spek licht uit in de olie maar laat het niet teveel bruinen, en dus beslist niet krokant worden.
- Blus af met de kippenfond, laat die even smelten en roer er de groene kool doorheen.
- Verwarm de groene kool door en door door regelmatig de kool van onder naar boven te halen, maar laat haar niet te gaar worden.
- Haal van het vuur als er nog een bite aanzit, laat 3 minuten staan, breng op smaak met zout en peper en serveer direct.
* Chiffonade zijn lange repen. Snijd de kool doormidden, snijd het hart uit beide kanten, rol de 1/2 kool op en snijd haaks op de draad in dunne plakken.
Heerlijk, dit ga ik binnenkort proberen.
Wat is er verder lekker bij?
Dank u..