In november vindt alweer de 3de Kookboek van het jaar plaats, spectaculair evenement in de Kauwgomballenfabriek voor auteurs, uitgevers en pers. Ik vertel er later meer over, als er ook meer bekend is over het programma, maar eerst hadden we gisteren de selectie van de genomineerde boeken. Ik heb jaren zitten wachten tot ik in de jury mocht zitten en eindelijk was het dan zover. Aangezien ik dit jaar niet met een nieuw boek uitkom ben ik volledig onpartijdig. Dat zijn mijn mede-jurygenoten ook; Martine Hoogschagen (kookboekenfanaat en chef in haar eigen B&B in Frankrijk), Annelieke Klielen (kookboekenafdeling Selexyz/Donner in Rotterdam), Peter Hermeling (zat bij de tandarts, werd waargenomen door Sarah van de Smaakparade) en Felix Wilbrink (culinair journalist van de Telegraaf). Een mooi stel bij elkaar, en op dinsdag dus aan de thee in het Eksternest, één van de ruimtes van stadslandgoed De Kemphaan in Almere. Laverend tussen de tenten, hier is vanaf morgen de Smaakparade, vinden we onze weg naar een stapel van 95 kookboeken, onderverdeeld in de categoriën Nederlands, Vertaald, Chefs en Initiatief. Uit elke categorie moeten we er 3 kiezen door er een Post-it’je op te plakken, de boeken met de meeste briefjes gaan door, bij een ex aequo moeten we praten. Best nog een werk en we zijn ook allemaal uren aan het kijken, bladeren, schuiven, liggen alle boeken wel in de goede categorie, “hey, da’s toch een chef, wat doet hij dan bij de vertalingen”. Op een gegeven ment zijn we er uit en begint het elimineren. Wat uiteindelijk over blijft lees je vrijdag op www.kookboekvanhetjaar.nl, is nog een beetje geheim, maar op mijn lijstje stonden Lute, Cor Hospes, Abracadabra, moleculair koken, passie voor koken, Ramon Beuk, gezond eten rond chemotherapie en Arabia (prachtig!). Dit is dus niet de definitieve keuze, maar een aantal zie je terug. Oh ja, natuurlijk, 24 uur El Bulli had ook veel “geeltjes” .