Na een avondje Bob Sinclair, licht uit om 23.55 is het comfortabel opstaan. We hebben om 10.00 uur bij cef Gils afgesproken en zijn perfect op tijd. Omdat we de lokale markt niet genoeg kennen, ondanks dat ik hier 2 keer eerder heb gekookt, hebben we een hop thuis voorbereid. Giel heeft 10 kilo bouillabaisse en 2 kilo rouille bij zich, Ferry 12 kilo reeds gestoofde varkenswang, dus we zijn al een heel eind. Toch is er nog een hoop te doen en met hulp van alle “mannetjes” van Gils gaan we aan de slag.

Het menu (en de mise en place lijst)

ajo blanco, champagnegrapes, shaved almonds

amandelsoep make, druiven wassen en onder druk zetten

*

smoked eel, toast, red beet, sauce Hollandaise, fried capers

aal en toast portioneren, rode biet koken en snijden, vinaigrette met mosterdzaad maken, kappertjes frituren, Hollandaise voorbereiden en later afmaken

bouillabaisse

soep aanvullen met soep van Gils, croutons maken, 3 soorten vis portioneren en garen, kaas raspen

*

coquille St Jacques with soja en garlic

petoncles schoonmaken, schelpen wassen (en weggooien), coquilles bijhalen want petoncles niet goed, ramequins lenen, soja-knoflook maken, ramequins vullen met coquille, petoncles, boter, soja-knoflook en Parmezaanse kaas

*

pig’s cheek, trufflemash, bok choy and bacon

wang uitleggen, puree maken en mengen met truffeltapenade die ik in NL al had gemaakt, bok choy garen, in bacon rollen en bakken

*

fromage frais, crème anglaise and marinated red fruit.

crème anglaise maken, vruchten marineren, slagroom kloppen, glazen vullen

20 liter lichter, we zijn met zijn 5-en, schuiven we om 15.00 uur aan voor een relaxte lunch van gerookte zalm, filet de boeuf en …, kaasjes, en duiken we rond 18.00 weer de keuken in.

De eerste gasten komen om 19.00 en na een welkomstwoord waarin ik goddank niet vergeet de grote organisatrice Cathy te bedanken (zij heeft voor de gasten, de tombola en de veiling gezorgd) gaan we knallen. De Vietnamezen blijken superkoks te zijn, als je 1 x wat voordoet doen ze het perfect na, dus de eerste 3 gangen gaan als een raket. Er is een intermezzo voor de veiling, waarin stand-up veilingmeester Ferry nog even de boel wat opjuint (dit kost hem wel een Air France ticket, maar die is hij de volgende dag alweer kwijt) en we uiteindelijk een prima opbrengst hebben.

Door met het pièce, de varkenswang, en een paar extra non-pork gerechtjes van chef Xep voor de moslims, en de vlaflip met gemarineerd rood fruit.

Ik bedank alle aanwezigen, en natuurlijk weer Cathy en chef Gils, en voordat iedereen elkaar in het zwembad gaat gooien racen wij terug naar de stad, Armin (Ferry) en Tiësto (Veuger) worden om 1.00 uur in de Apo verwacht…



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.