Köfte is een Turks vleesgerecht, ontstaan rond de 16de eeuw in het Ottomaanse rijk. In het Perzisch, destijds onderdeel van dat rijk, betekent het vleesbal, maar ik vermoed dat de vorm later is aangepast omdat dit veel makkelijker grilt en het sneller gaar is. De bal is dus een soort worst geworden.

Dit recept komt uit het Midden Oosten hoofdstuk van mijn nieuwe BBQ atlas.

Recept Afdrukken
Köfte van rund
Instructies
Verhit komijn- en korianderzaad in een koekenpan tot het lekker begint te ruiken, laat iets afkoelen en maal fijn in de vijzel.
Meng de specerijen met rundergehakt, ei, knoflook, bosui, citroen-sap en -rasp en verse munt en breng op smaak met zout en peper.
Stook de bbq naar de juiste temperatuur/hoogte (warm|200ºC|2).
Draai van het gehakt 12 balletjes en modeleer die tot worstjes. Rol ieder worstje door de bloem en rijg vervolgens aan rvs satépennen.
Gril de köfte’s rondom krokant en gaar. Let op dat het niet te hard gaat.
Serveer met (gerookte) yoghurt en chilisaus.