Nog steeds bovenop de berg, het sneeuwen is ondertussen opgehouden, maar tijdens het ontbijt staat de pan met kippenbouillon al op. Eindelijk tijd om de klassiekers wat op te halen, zoals deze kippenragout. Helemaal top met een glaasje Condrieu Le Grand Vallon van François Villard (F, 2008) erbij, die zo van het balkon zo verschrikkelijk koud is dat hij minimaal 15 minuten tot zijn gerief moet komen….

(het is dat ik hier zo’n slechte oven heb anders zou ik deze week het hele nieuwe boek van Cees Holtkamp gaan maken…..).

 Klassieke kippenragout

1)              breng de bouillon aan de kook, voeg kipdelen en champignons toe, laat  2 minuten doorkoken en verwijder de champignons. zet het vuur uit, na 45 minuten is de kip gaar.

2)              smelt de boter in een koekenpan en voeg de bloem toe. roer tot een gladde roux en laat nog een paar minuten doorgaren.

3)              voeg de inmiddels weer opgewarmde bouillon in scheutjes al roerende bij de roux en zorg dat je een klontvrije gebonden saus krijgt. laat minimaal 10 minuten pruttelen om alle bloemsmaak te doen laten verdwijnen.

4)              voeg in stukjes gesneden kip, champignons, mosterd en bladpeterselie aan de ragout toe, alsmede de slagroom met het losgeklopte ei.

5)              laat goed doorwarmen en breng op smaak met curry, zout en peper.

 

 * Tja, Bresse kip is natuurlijk wel éé van de betere, je kunt ook maiskip nemen, of alleen bouten, wel zo lekker vlees want filet wordt snel droog.


Reacties

  1. Waar kan ik bij mij in de buurt een Bressekip kopen?

  2. Door margje

    nou heb ik me keurig aan deze verhoudingen gehouden, maar om nou te zeggen dat dit tot een succesvolle,mooi gebonden ragout leidt..(ik had zelf veel meer kippevlees!) was veel te waterig! gelukkig meer kip dus heb ik er denk ik echt ruim 2x zoveel boter en bloem bij moeten doen en met veel kunst en vliegwerk is het nog een beetje redelijke eerder saus geworden..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.