Ik lees een jaar geleden een Instagrammetje van Mara Grim over een student die in het Sciencepark een Japans huiskamer-restaurant heeft, impossible to get in. Ik laat het rusten, ook na een stuk in het Parool maar vraag 3 maanden geleden aan vriend en Japan-kenner Joël of hij ervan heeft gehoord. Het antwoord is nee maar binnen 2 dagen heeft hij 2 plekjes aan de geheimzinnige bar van Kit 384.
We moeten ons melden op de afgesproken dag, tijd en locatie en worden dan opgehaald. Als ik verder zou gaan zou hier heel groot SPOILER ALERT staan dus ik ga verder door over Kit en zijn eten (als je Kit googelt verteld Het Parool je overigens alles). Omdat Kit niet meer studeert is zijn bar niet meer in het Sciencepark maar in de binnenstad, vooruitlopend op de opening van zijn eigen restaurant met een 6- en een 9-persoons bar.
Kitsanin Thanyakulsajja, Kit voor vrienden, is een 22-jarige Thai die net is afgestudeerd in iets ingewikkelds maar zich ondertussen de Japanse omakase keuken heeft eigen gemaakt (omakase = carte blanche voor de chef). Hij heeft zijn studentenkamer ingeruild voor een andere locatie en serveert daar een 20-gangen omakase menu.
Het barretje waar we met zijn 6-en aan zitten is krap, zeker voor 2 grote kerels in het midden, maar het wordt supergezellig. We gaan beginnen;
warme custard met krab en garnaal
zeebrazem gemarineerd in kelp (alg/bruinwier) met sesam en sake
nigiri sushi greater amberjack (geelstaart), en nigiri sushi in van in sake gemarineerde griet
seaweed roll (isobe maki) van makreel in salted vinegar met shizo
in miso gemarineerde oester met huisgemaakte tofu en wasabi
in soja en sake gemarineerde tonijn, licht gerookt in hooi, licht gebrand
in cognac en whiskey sake gemarineerde krab (zelf uitzuigen of minutieus uit de krab laten pulken, het wordt het laatste)
in soja en dashi geblancheerde coquille met limoenrasp en wasabi
kort in soja gemarineerde tonijn (tonijn is 3 dagen ge-aged) met katsuobushi (gedroogde, gefermenteerde, gerookte en uiteindelijk geschaafde skipjack)
amsterdam roll van nori en tonijn
nigiri sushi met lichtgezouten en in kelp bewaarde langoustine
roll met ariake nori (wier uit een binnenzee, daar is weinig beweging in het water, slecht voor de vis maar goed voor wier)
witte miso soup met de graten van de zeebrasem en sesam
sponge cake
Een super-avond. Misschien niet de allerbeste omakase ever, maar de zorg en toewijding van Kit en zijn assistent, de versheid, de serene rust, de geweldige sake en het gezelschap maken het allemaal erg bijzonder. Houdt Kit in de gaten via instagram @rawamateur reserveren kan misschien ook via @kitat384