I love it, kimchi! Zo uit de hand, bij een mooi gerecht als garnituur, het staat vandaag in de hoofdrol in mijn podcast Julius’ Voorraadkast!
Koreaanse kimchi is vrij vertaald ‘verzonken groente’ en bestaat vaak uit kool en wat andere groenten die zijn gefermenteerd. Een vrij eenvoudig proces wat prima zelf thuis te doen is, als je tenminste de goede spullen in huis haalt.
Ik vind kimchi al iets magisch maar toen ik ergens bespeurde dat je er prima pannenkoekjes van of mee kunt maken werd ik helemaal wakker, en het resultaat is er.
Je kunt de pannenkoekjes maken van kant en klare kimchi, daar is helemaal niets mis mee, maar hoe leuk is het om ook de kimchi zelf te maken.
De recepten hieronder komen uit mijn nieuwe Grillbijbel die net uit is bij uitgeverij Carrera. Het fotowerk is, as always, van Dennis Brandsma.
Knijp de kimchi goed uit boven een zeef en vul het lekvocht tot 200 ml aan met water.
Meng bloem, rijstebloem en zout met het kimchi-sap tot een beslag en voeg grof gesneden kimchi, tofu, taugé en bosui toe. Laat de smaken een half uur infuseren.
Bak op de plancha 12 pannenkoekjes van het kimchi beslag. Doe dit in 2 batches en houd de eerste batch warm in een op 60ºC voorverwarmde oven.
Maak de waterkers aan met sesam- en zonnebloemolie en verdeel over de pannenkoekjes.
Bestrooi met even getoaste sesamzaadjes en serveer met de Korean dip.
Snijd de kool in wedges, snijd die weer in stukken, bestrooi ruim met zout en laat 2 uur staan. Spoel de kool en laat uitlekken/drogen op 2 schone theedoeken of keukenpapier.
Pureer knoflook, gember, vissaus en azijn in de keukenmachine en giet over de kool.
Voeg bosui, sesamzaad, chili en peer toe, meng goed en laat minimaal 1 uur staan (liever wat langer).
De kimchee kan maximaal 1 maand worden bewaard*, de smaak wordt steeds sterker (en beter).
* Bij het bewaren in bijvoorbeeld een weckpot is het van ultiem belang dat de pot goed schoon is en met heet water is omgespoeld en dat je altijd met een schone vork, lepel of tang de kimchee uit de pot haalt.