Mijn zoon Max haalt op vrijdag graag kibbeling bij de lokale viskar. Nu we aan huis gebonden zijn en ik serieus niet in winkels kom dacht ik het gewoon zelf te maken. Je denkt dat doe ik wel even maar ik heb toch een paar fouten gemaakt.
Kruiden en beslag maken is allemaal niet zo moeilijk, en ook de remouladesaus lukt, en beter dan aan de kraam, nee, de keuze van de vis is lastig. Ik denk het schaap lekker te verwennen met kabeljauwrug maar dat wordt dus droog, je moet die afsnijdsels, lellen en vellen hebben, die zijn vet en da’s dus lekker.
Fout 2 is het frituren, doe dat in een pan met olie op het fornuis ipv in je frituur. Dat lor moet daarna volledig gereinigd worden èn de stukjes vis plakken vast aan het mandje.
Verder een mooie en lekkere ervaring, zeker de saus, die veeeeel minder lekker is dan aan de kraam (maar dan niet want deze is echt beter, want namelijk niet zo goor-mierzoet!!). Ach, het schaap weet niet beter zullen we maar zeggen!

Porties |
|
- 400 g kabeljauwfilet in blokjes (afsnijdsels)
- 10 g viskruiden
- 1 eidooier
- 100 g bloem
- 150 g melk
- peper en zout
Ingrediënten
|
![]() |
- Bestrooi de kabeljauw met de helft van de viskruiden, zout en peper.
- Meng dooier met melk en het restant van de viskruiden en klop er de bloem doorheen. Zorg voor een beslag zonder klontjes.
- Haal de stukjes vis door het beslag en frituur 5 minuten in batches in de frituur op 180ºC.
- Laat uitlekken op keukenpaper en breng op smaak met zout.
Viskruiden kun je maken door 2 el gedroogde peterselie, 1/2 tl knoflookpoeder, 1/2 tl nootmuskaat, 1 tl uienpoeder, 1 el paprikapoeder, 1/2 tl zout, 1/2 tl zwarte peper en een snufje cayennepeper te mengen.

Prep Tijd | 10 minuten |
Porties |
personen
|
- 500 ml mayonaise
- 40 ml mosterd
- 80 g augurk fijne brunoise
- 50 g kappertjes fijngesneden
- 1 bos platte peterselie fijngehakt
- 10 takjes dragon fijngehakt
- 20 sprieten bieslook fijngehakt
- 4 eieren gekookt
- zout en peper
Ingrediënten
|
![]() |
- Meng mayonaise, mosterd, augurk, kappertjes, peterselie, dragon en bieslook en breng op smaak met citroensap, zout en peper.
- Meng de saus met de eieren en controleer de smaak.
“Fout 2 is het frituren, doe dat in een pan met olie op het fornuis ipv in je frituur. Dat lor moet daarna volledig gereinigd worden èn de stukjes vis plakken vast aan het mandje”
Uhm op het voorbeeld plaatje zit het tocht echt in een frituur met mandje.. maar goed als je maar “leert” van je fouten.