Tja, nog een beetje vroeg, de zwarte schmink zit nog achter de oren, maar ik heb mijn 2de kerstdiner alweer achter de kiezen, en weer van Alain. Gisterenavond, na een kort bezoekje aan de Miljonairsfair (hahaha…….) lekker aangeschoven bij Leichin en Bert van der Leeden voor een prachtig, wederom klassiek, diner. Mooie wijnen van Gilles, die met zijn Alice ook aanschoof. Begonnen met een droge chateau Doisy-Daëne (F, 2004) van 100% sauvignon blanc, de eerste droge witte wijn uit dat gebied na de 2dewereldoorlog, met een platte oester met zeewier en opgeschuimd oestervocht. Puur natuur! 2de wijn was een Cigalus van Gerard Bertrand (F, Pays d’Oc, 2005) van chardonnay, viognier en sauvignon blanc, met een stukje gelakte kreeft met currymayonaise en rettich. Wat raar eigenlijk dat ik steeds met de wijn begin, waar het hart van vol is…… 

Door met een prachtige bisque van de eerder genoemde kreeft, zonder cognac maar met wat citroengras en hele lichte chilipeper. Ondertussen gaan de gesprekken alle kanten op, van de hak op de tak, maar vrijwel uitsluitend over eten, wijnen en restaurants. Joop (Braakhekke, zit tegenover me) windt zich regelmatig op, om daarna weer in keihard lachen uit te barsten, en geeft en passant nog even door waar hij het lekkerst Chinees (Nam Tin, Waterlooplein), Indonesisch (Koekenbier, Den Haag) en top (Le Cinq, Parijs) eet. Volgende gerecht is ovengegaarde tongfilet op mosseltjes met inktvissaus op basis van het mosselvocht, wauw…. Bert rukt nog een Toques & Clochers, clocher de Cépie (F, 2006, met dank aan Pasteuning, Het Bosch en Fred & Yolanda de Leeuw) uit de kast, en we maken ons op voor het pièce. Bresse duif met cous cous à la tabouleh, jus van duif licht aangezoet met vijgenpuree, en crostini met mouse de volaille van het hart en de lever van de duif. Hierbij een eenvoudige Côtes du Rousillon Village, La Petite Sibérie (F, 2004), waar in Nederland per jaar 24 flesjes van beschikbaar zijn. Geweldig gerecht, met een waanzinnige wijn. Er komt nog een stukje kaas, en een gestoofd peertje met hangop en bladgoud, met een glaasje Soleia uit de Rousillon (F, 2002) en we smeden alweer plannen voor het nieuwe jaar.
Geweldige avond, met lieve, leuke mensen, geweldig eten en ditto wijnen, en de kerst moet nog beginnen…….



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.