Sinds een aantal jaren neem ik het BBQ-en behoorlijk serieus, heb ik zelfs een eigen team, de Zwarte Hand, maar naarmate de tijd verstrijkt, en het ook eigenlijk steeds moeilijker en intensiever wordt, dunt het team uit. Wat begon met een man of 7 is terug naar een man of 2, mijn vriend Gertjan de demoslager, en ikzelf. Nadeel is dat je opbouwen, sjouwen en afbreken met zijn 2-en moet doen, voordeel is dat het eigenlijk veel makkelijker werkt dan met zo’n groot team. Als je kijkt naar de echte toppers in het veld, de Nederlandse IQ, de Belgische Fillous, en de Engelse Miss Piggy en Bunch of Swines, zie je dat die het meest constant zijn en het beste scoren.

We volgen de regels en dus de wedstrijden van de KCBS (Kansas City BBQ Society) en die zijn redelijk streng. Kip (iedereen neemt dijen) inleveren om 12.00, ribs om 12.30, varkensschouder (Arm Picnic & Boston Butt) om 13.00, en runder puntborst (brisket) om 13.30. Af en toe is er een extra categorie, maar dat is puur voor de lol en telt niet mee. De spulletjes gaan in het door de organisatie verstrekte styrofoam bakje en wordt onder nummer (dus anoniem) ingeleverd. 5 minuten te laat en je bent de sjaak, gediskwalificeerd!

img_8548

Afgelopen weekend waren we op zaterdag rond de klok van 12 in Dongen, opbouwen, vlees preppen (o.a. prachtig lupinevarken van Jan Willem Tol), rubben, marineren en om 17.00 het eerste stuk op de Big Green Egg. Wij volgende de “oude” methode, low and slow, dus een brisket en een schouder pakken al snel een uur of 15, maar er is momenteel een trend voor “hot & fast”, dus het wekkertje om 7.00 en niet meer de hele nacht in de stress.

De avonden zijn vaak lang, effe lullen met de een, biertje bij de ander, maar ontzettend gezellig, en als je niet uitkijkt is het ineens 3 uur, en we beginnen de dag alweer om 7.00. Het werkpaard (GJ) slaapt altijd in een tentje naast de grill, het luxepaard pakt meestal een lokaal hotelletje nadat afgelopen april rond de klok van 3 de sneeuw ineens zijn paardentrailer inwoei.

img_8546

Op zondagmorgen had De Vaartse Hoeve een heerlijk ontbijtje klaar staan en de boel liep eigenlijk heel gesmeerd totdat ik de extra categorie ging klaarmaken. Geimproviseerde pannekoekjes (ik wist nergens van, de lokale AH had gelukkig tortilla’s) gevuld met buikspek, à la minute gemarineerde komkommer, bosui, gebakken uitjes, wasabi- en chilimayo. Superlekker in de test, maar voor het eggie ging het goed mis. Als je die tortilla’s 10 seconden te lang op de grill hebt worden ze direct keihard en kun je ze niet meer rollen, wat dus gebeurde… toch nog 5de!

img_8558

Verder de hoogste pork-score ooit, 6de, en een 10de overall plek. Na een zoen van de burgemeester (V), en van mijn nieuwe vriend Hugo (M) was het mooi geweest. Naar huis en aan de afwas!

meer foto’s op Facebook

 

 


Reacties

  1. Hallo Julius,

    Leuk verslag. Twee man is inderdaad erg weinig. Als je nog een apprentice kunt gebruiken bij de Zwarte Hand (Pietje Bell fan?): I’m up for the challenge to learn from the best…

    Groeten,

    Mark “Mole beercan chicken with blue corn tortilla” Hazeleger

    Twitter @gloeiendekolen.nl
    Website http://www.gloeiendekolen.nl
    Instagram gloeiendekolen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.