Ik heb in december een podcast over kaviaar geschreven en online gezet, en die vond Ashkan Mossafaian, eigenaar van House of Caviar (o.a. in het Hilton in Amsterdam) zo leuk dat hij me met kerst pardoes een blik ‘Classic Beluga’ stuurde. Door alle knie-troubles was ik niet in de stemming dus dat blik stond maar te staan (in de ijskast) en de THT kwam gevaarlijk in de buurt.
Ik eet altijd kaviaar met mijn vriend de Dutch Foodie, dus alles in huis, poffertjes (echt geweldig ipv blini), crème fraîche, the works, zegt ‘ie af… Dus dan maar een dag later met de zoon, ook een feest. Nu heb ik van Ashkan ooit geleerd dat ze in Iran kaviaar eten met walnoten, waar ik niet gek op ben en dus niet heb, maar ik kan je vertellen dat het met pecan-noten ook top is
Mijn eerste echte ervaring met kaviaar was in mijn begintijden als traiteur aan de Utrechtsestraat in Amsterdam. Ik had het wel eens geproefd maar mijn ouders waren, ondanks dat ze enorm van lekker eten hielden, geen fervente kaviaareters. Ik denk dat ze het gewoon te duur vonden, en daar begrijp ik alles van. Als traiteurtje maakte ik meatloaf, kip-mosterd en chocolademousse en haalde ik het niet in mijn hoofd aan kaviaar te beginnen. Tot er zich op een zaterdag in december, ik denk in 1984, een meneer met een buitenlands uiterlijk bij mijn kassa’tje melde met de vraag of ik geïnteresseerd was in kaviaar uit Iran… Ik had geen idee, wist niets van het spul af, en belde mijn grote vriend en voorbeeld Fred de Leeuw, god hebbe zijn ziel, verderop in de straat. “Nou Juul, dat spul kost me inkoop een piek per gram, als je het voor de helft kunt krijgen en het smaakt niet naar verrotte vis doe ik met je mee”. De man had een blik van, ik meen, anderhalve kilo, het smaakte niet naar dooie vis dus een uur later had Fred anderhalf pond kaf in de vitrine en had ìk mijn trouwste klanten gebeld en was ik bijna los. Die avond at ik voor het eerst een paar lepels van de zwarte eitjes en zat ik op een envelop met geld. Best lekker spul…
Wil je meer weten over kaviaar, luister dan naar mijn podcast “Julius’ Voorraadkast”, klik hier voor de aflevering over kaviaar.