Kroketten in Julius’ Voorraadkast vandaag. Van mijn oudste herinnering, aan de hand van de oude Jaspers richting Van Dobben, via het succes van FEBO, Holtkamp en Johannes van Dam naar het zelf maken.
Wil je zelf een keer kroketten maken, begin dan eens met een kaaskroketje, gewoon om het gevoel te krijgen. Ik maakte ze met Kraan bij Topchef met Old Amsterdam, niet direct onze favoriete kaas, maar dat was de opdracht vanuit RTL. Het werd uiteindelijk een prima dingetje, wat ook standaard op het menu bij de Kookfabriek staat.
Old Amsterdam heeft als voordeel, sommigen zien dit ook als nadeel, dat door de consistentie van de kaas de boel niet smelt. De binnenkant blijft dus altijd wat hard, voordeel is dat de massa niet, zoals bij een kaassouflé, als een hete lavastroom over je kin kan glijden.
Ik maak dit altijd in een pannetje met olie op het vuur. Je hebt maar weinig olie nodig en zo houd je je frituur schoon.
Recept Afdrukken
Kaaskroketjes
Instructies
Maal het brood in de keukenmachine tot kruim en meng met kaas, bieslook en paprikapoeder.
Meng de eiwitten voorzichtig met het brood-kaasmengsel en vorm met je handen balletjes ter grootte van een walnoot.
Rol tot een kroketje en zet minimaal een half uur in de koeling.
Verwarm de frituur* voor tot een stukje wit brood in 30 seconden bruin is, en bak hierin de kroketjes in 3 minuten goudbruin. Niet te veel tegelijk en regelmatig draaien!
Laat uitlekken op keukenpapier en serveer direct.