Voor diegene die dachten met de kerst lekker uit eten te gaan is het nog snel improviseren om er thuis wat van te maken, vandaar de hele week een aantal makkelijke recepten om met de feestdagen goed voor de dag te komen. Evergreens, dus misschien al eens eerder gepubliceerd, maar maak het nou maar, het zijn allemaal toppers!
De eerste keer dat wij kerst in de sneeuw doorbrachten was in 1974, ik was 12. Mijn moeder had een hotelletje geboekt aan het einde van de weg, in de Franse Savoie, in zo’n leuk dorpje dat ik daar 47 jaar later nog steeds kom (ja ja, dat is de locatie van de geheime berghut).
In die tijd was de Savoie nog 2 volle dagen rijden waarvan de laatste 3 uur in het pikkedonker want we waren die dag natuurlijk pas na een uitgebreid ontbijt uit Chagny vertrokken en hadden ongetwijfeld nog ergens geluncht. Enfin, kerstavond komen we met z’n allen gewassen en geschoren de trap af, mooie kleertjes aan, zitten alle gasten in hun joggingpak aan lange tafels aan de kaasfondue! Wat bleek, in La douce France, althans in de bergen, doen ze helemaal niet aan kerstavond, het gaat allemaal om 1ste kerstdag, en dan vooral de lunch op 1ste kerstdag (lees hier hoe ik bij Bocuse lunchte in 20217)
De toch al niet zo gezellige eetzaal werd die fondue-avond gedomineerd door een kaaswalm, wit verlicht door het strakke tl-licht. “Beslist geen kaarsen want je moet niet aan brand denken in de bergen…” De fondue was heerlijk, de lunch de volgende dag nog lekkerder alleen toen zaten wij daar wel soort van tussen de middag in ski-kleren en had de rest van de gasten zich netjes aangekleed hahaha.
We zijn nog 12 jaar in dat hotel gebleven, toen kwam de eigen berghut, maar een jaar later had mijn moeder wel 120 waxine-houders met lichtjes bij zich, om er op kerstavond iets meer van te maken (en geen joggingpak aan!!)
Maak trouwens eens Fondue Savoiarde, met Beaufort en Comté ipv onderstaande kazen!

Porties |
|
- 600 g gruyère geraspt
- 600 g emmentaler geraspt
- 750 ml droge witte wijn
- 1 teen knoflook doormidden
- 1 eetl. Maizena
- 50 ml melk
- 35 ml kirsch eau de vie
- 2 stokbroden van gisteren
- nootmuskaat en peper
Ingrediënten
|
![]() |
- Smeer de bodem en de wanden van een caquelon (karakteristieke kaasfonduepan met steel) in met knoflook en verwam hierin de wijn.
- Smelt de kazen in de wijn en breng de fondue tegen de kook aan.
- Maak een papje van maïzena en melk en roer dit door de gesmolten kaas.
- Laat 10 minuten pruttelen zodat je zeker weet dat de maïzenasmaak uit de fondue is.
- Roer kirsch (optioneel) door de fondue en breng op smaak met versgeraspte nootmuskaat en peper.
- Serveer de fondue borrelend op een rechaud met veel kleine stukjes oud stokbrood.