Ik ga bij John Dory eten, de zaak van Arjan Wennekes, de oude chef van Visaandeschelde. Arjan en ik kennen elkaar best een tijd en ook best wel goed omdat we samen in het circuit van de bbq-wedstrijden hebben gestreden.
Ik ben wat te vroeg, mijn Belgische vrienden zijn opgehouden in Utrecht, en ik drink een biertje in de zon op de hoek van de Prinsengracht en het Amstelveld. Er zijn dagen dat ik Amsterdam mis! Er komen 2 heren met fiets en brommer, halen een gitaar en een sax uit hun koffers en spelen een heerlijk muziekje.
Arjan staat op zijn post op de Prinsengracht (999) en we starten met een paar amuses (o.a. een cornetje met rilette van haai, cake van paarse zoete aardappel met haring, en macaron van wortel met crème van tom yam kung). Het menu, we gaan voor de 7 gerechtjes maar geen dessert, begint met Hollandse asperges met dito garnalen, oranje bloesem en zeekraal, waarna rauwe coquille met tomaat, Parmezaanse kaas en pesto. Ik ben uit met 2 wijnmannen dus de ene na de andere verrassing komt op tafel, maar het is zo oergezellig dat ik vergeet op te schrijven wat (datzelfde gebeurt me met het eten, Arjan stuurt me de volgende dag de gerechten).
Door met makreel met jalapeñopeper, paprika en gazpacho (foto boven), waarna harder met tuinboontjes, cantharellen, crème van ui met daslook en jus van Pedro Ximinez, superlekker!
De signature dish, althans de naamgever van het restaurant, is John Dory, ofwel zonnevis, met een stukje lamszwezerik, wat wortel met salade van Noordzeekrab, citrus en beurre blanc met vadouvan.
De laatste 2 gerechtjes zijn tongschar met Zeeuwse creuses (oesters), knolselderij, vinaigrette van gerookt spek en beurre noisette, en rog-wang met bereidingen van artisjok, met jus van rode wijn met venkel.
Ondertussen melden zich wat andere wijnfanaten aan onze tafel, èn mijn chauffeur van de avond (zoon Max) met wie we nog wat kaas en een laatste fles Aalto delen. Mooie avond en de opstap naar mijn bezoek aan de Jumbo de volgende dag.