Zoals dat gaat in restaurantland worden kleintjes groot en beginnen ze vaak voor zichzelf, zo ook Jamie van Heije. Jarenlang de linker- of de rechterhand van Ron Blaauw (Menno Post staat nog steeds aan de andere kant naast Ron, maar niet meer voor lang) heeft Jamie onlangs Ron’s vis van de Dag overgenomen in het pittoreske Ouderkerk aan de Amstel.

Als startende ondernemer heeft hij nog niet zoveel aan het interieur gedaan, wat ook nog lang niet hoeft, alleen zou een klein lampje boven onze ronde tafel wel een uitkomst zijn, al was het maar om mijn moeder niet iedere 10 minuten met haar mini-Maglite over de tafel te zien zwieren…

Bij Jamie dus, afgelopen zaterdag, met 3 generaties, moeder, zoon (ik) en kleinzoon Max. Glaasje sjampie van het huis om mee te beginnen, en een amuse van roereitje-paddestoelen, terug in de schaal.

Er zijn wat menu’tjes,3-4-5-6 gangen, een menu “volle bak”, wat staat voor 6 gangen met wijn, water en koffie, en er is een à la carte sectie, waar de meeste menu-gerechten weer in terugkomen, al dan niet in grote porties. Deze lijst wordt aangevuld met oesters, steak tartaar, bisque van kreeft een een vis van de dag, dus er is voor elk wat wils.

We starten met een oestertje, een umami, en daarna neem ik de flan van tomaat, met verse ansjovis, kerstomaat, Pierre Robert (kaas) en granité van basilicum. Typisch een gerechtje van de leermeester (RB), zacht, zoetig, zout, een bite, en hartstikke lekker. We drinken er een Mahi sauvignon blanc bij (NZ, 2011), aan de prijs maar superlekker. Door met gerookte paling met zoetzuur van rettich, rauwe biet, gerookte mayonaise en mierikswortel, weer superlekker, maar wel wat weinig.

2de tussengerechtje is krokante kip, met crispy quinoa, wat verschillende structuren van mais, champignons en kippenjus. De kip is in 2 happen op en dat is jammer want ze is lekker!

Hoofdgerecht is de bekende USA bavette, met een crème van kokos en boontjes, krokante aardappel en braadjus. Wat de kokos al doet vermoeden is de licht Indonesische afwerking van het gerecht, er is een soort seroendeng over het vlees gestrooid. Top!

De aardappeltjes zijn niet echt krokant, meer gepoft in folie, maar het mag de pret niet drukken, het gerechtje is heerlijk, maar wel weer, sorry dat ik zeur, op 2-sterren portionering. Wat het verschil is, en dan heb ik het puur over de portionering want Jamie kan echt lekker koken, is dat je bij 2-sterren wordt ondergesneeuwd met amuses, je 5 verschillende broodjes krijgt geserveerd (als je wilt), dat er een pré-dessert is en dat er nog eens een shitload friandises komt, of je nu koffie neemt of niet. Op die manier kun je de portionering van de gerechtjes dus wat kleiner houden.

Anyway, heerlijke en gezellige avond, goed eten, lekkere wijnen, chauffeur Max die rakelings doch behoedzaam in de polder het water aan de goede kant houdt, en een lekkere warme madeleine in een zakje mee voor op de achterbank…



Reacties

  1. Door J.E.M.

    heerlijk die kleine porties!je kan zo meer proeven, maar je kan ook van alles een grote portie krijgen als je wilt!!!!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.