Het leven is fantastisch hier in Canada, alleen moet je bij het boodschappen doen goed opletten. De Super’s puilen uit maar het is niet allemaal top-spul, en winkels zijn er eigenlijk vrijwel niet, behalve in de wat grotere steden. In Courtenay (26.000 inwoners) hadden we bij hoge uitzondering een slager, en zelfs een vrij goede, en ook in Victoria (100.000 inwoners) is het me gelukt een goede slager te vinden. Vorige week heb ik er superieure primerib voor de Dutch Foodie gehaald, en deze week heb ik een prachtige ‘free range’ en vooral antibiotica vrije kip meegenomen.
Ik vind een hele kip roosteren altijd tricky, de borsten zijn eerder klaar dan de bouten, dus de truc is om de borsten er af te snijden als ze een kern van 72ºC hebben, en warm te houden onder aluminiumfolie terwijl de bouten nog wat doorgaren. Een kip juicy bereiden in de oven is ook nog een ding, maar daar gebruik ik de karnemelk-truc voor, geweldig (door de zuren wordt het vlees zacht, maar doe dit max. 4 uur).
De kip is te groot, ± 2 kg, dus ik snijd na een uur de delen eraf die gaar zijn, alles wat naar roze neigt laat ik zitten. De oven gaat uit en ik zet het karkas met roze delen er nog een kwartiertje in, maak ik morgen een slaatje mee…
De uien, aardappels en knoflook zijn perfect, de regenboog-wortels willen niet gaar worden, duren langer dan de aardappels dus die behouden een behoorlijke (maar prima) bite.
Recept Afdrukken
Hele kip in karnemelk marinade
Instructies
Meng karnemelk, peterselie en de helft van de salie, zout, suiker en citroenrasp tot een pekel en leg hier de kip 4 uur in (niet langer, dan wordt het vlees te zacht).
Laat de kip uitlekken en dep droog met keukenpapier.
Zet de kip op een rekje in een braadslede in een op 180ºC voorverwarmde oven en bestrooi met zout. Leg wat klontjes boter op de kip en leg er aardappels, wortels, ui, knoflook en de resterende salie omheen.
Controleer na een ruim uur de garing (met een kernthermometer in de poten, pas op, niet tegen het bot aan meten). Alles boven de 72ºC kun je eten, de rest mag nog even terug