Hanoi bún chả is eigenlijk een combinatie van soep met noedels, gehaktballetjes, spek en natuurlijk lokale groene kruiden.
Je kunt dit vrij makkelijk maken door kippenbouillon op smaak te maken met Spaanse peper, knoflook, rijstazijn, vissaus en een lepeltje bruine basterdsuiker (ja, het moet een beetje zoet zijn). Vervolgens maak je het spek en de kleine gehaktballetjes, die je vervolgens keihard grillt (zonder ze te laten verbranden!)
Wat gekookte rijstnoedels, koriander, Thaise basilicum en klaar ben je. Je kunt ook naar Hanoi gaan en daar in de bun cha-straat uit je plaat gaan, wat wij 2 keer binnen 24 uur deden. De onderstaande meneer staat zelfs in de rode gids, de ster heeft hij er zelf bij bedacht, dat kan daar allemaal gewoon…
Daar eten is de top, zelf maken kan ook, ik geef je de niet geheel originele receptuur, maar dat komt omdat je een paar ingrediënten (kruiden) hier niet of heel slecht kunt krijgen.
Porties |
personen
|
- 200 g suiker
- 200 ml vissaus
- 1 el zwarte peper gekneusd
- 500 g varkensbuik in plakken
Ingrediënten
|
|
- Breng water, suiker en vissaus aan de kook, giet over de varkensbuik en laat minimaal 12 uur marineren (af en toe draaien of masseren in een ziploc komt de smaak ten goede).
- Stook de bbq naar de juiste temperatuur/hoogte (heet|250ºC|3).
- Laat de plakjes varkensbuik goed uitlekken en grill rondom krokant terwijl je ze af en toe bekwast met de marinade.
Porties |
personen
|
- 400 g varkensgehakt
- 80 g bacon fijngesneden
- 1 rode ui fijngesnipperd
- 10 takjes korianderblaadjes alleen de blaadjes gesneden
- 1 Spaanse peper ontzaad en fijngesneden
- 3 limoenblaadjes heel fijngesneden ontdooid
- 2 tenen knoflook geperst
- zout en peper
Ingrediënten
|
|
- Meng het gehakt met bacon, ui, koriander, Spaanse peper, limoenblad, knoflook en breng op smaak met zout en peper. Zet minimaal een uur, goed afgedekt, in de koeling.
- Vorm balletjes met een diameter van 3 cm , druk ze plat en grill ze rondom krokant