Het ultieme comfort food. Afgelopen kerst stond hij op het menu maar dan nog met een laag knolselderij in het midden. Dan roer ik wel een eitje door de liaison (room-melk mengsel) zodat ‘ie wat steviger blijft.
Prep Tijd | 15 minuten |
Kook Tijd | 2 uur |
Porties |
personen
|
Ingrediënten
- 40 g roomboter
- knoflookzout
- 1 kg aardappels geschild en in dunne plakken
- 250 ml room
- 250 ml melk
- 150 g geraspte kaas*
- zout en peper
Ingrediënten
|
|
Instructies
- Vet een braadslede goed in met zachte boter, bestrooi met knoflookzout en bedek de bodem met de helft van de aardappels. Giet er de helft van de room en de melk overheen en bestrooi met zout, peper en knoflookzout.
- Bedek met het restant van de aardappels en giet er het restant van de melk en room op. Bestrooi wederom met zout, peper en knoflookzout.
- Dek de braadslede af met aluminiumfolie en bak 1½ uur in een op 150 ºC voorverwarmde oven. Laat afkoelen.
- À la minute; Verwijder de folie, bestrooi met geraspte kaas en bak de gratin 30 minuten af in een op 200 ºC voorverwarmde oven. Serveer direct.
Notities
De geraspte kaas is niet per se nodig, komt vaker niet dan wel voor in de originele versie.
Hallo Julius,
Met kerst wil ik gratin dauphinois op tafel zetten. Dat heb ik uitgeprobeert.
Helaas ondanks dat aardappelen 90 min in de oven hebben gestaan en daarna nog 40 min op 180 graden kwam het er als soep uit waarbij de aardappelen niet
gaar waren. Help wat doe ik verkeerd?
Recept komt uit het kerstboek bijbel.