There’s a new sherrif in town, ofwel er is een nieuw best wel spraakmakend restaurant in het kleine vissersdorpje (Rosas, en helemaal niet meer klein maar nog wel wat vissers) waar ik al mijn hele leven kom, Gozos Mundanos! Een fris wit ding met best wel wat ruimte en een coole kaart. Tapas maar dan anders. Ze schenken bij GM hun eigen wijnen, wat de keuze dus wat beperkt maakt, wit, rood en rosé dus, en ze hebben hun eigen olijfolie, die erg goed is.
Na het proeven van de huiswijn, die helemaal prima is, wil Ferry meer en worden er nog wat flessen uit een kast getoverd, Vilarnau Els Capriccio, Penedès (E, 2016), Enate fermentado en barrica (E, 2016) die eigenlijk door de vrouw van de baas voor haar man was gekocht, en de waanzinnige rode Clio, Junilla (E, 2014).
GM werkt op basis van sharen, waar we af en toe een beetje moe van worden maar het voordeel hier is wel dat je daardoor veel verschillende dingen kunt proeven. We starten met eidooier in crispy aardappel met Iberico chorizo, een soort lopend krokant kussentje (“zjoe hef to eat ziss in wan bajt), super.
Door met een tempura van groente met Japanse inspiratie, vacuum gegaarde mosselen met citroen-olijfolie (zelden zulke lekkere mosselen gegeten,en echt 4 minuten vacuum op 80ºC gegaard, te gek),
nog een tempura, nu van calamares, waarna een geweldige millefeuille van aubergine met tomaat en pesto. Het is allemaal superlekker!
De bluefin red tuna sashimi is prima maar saai, de avocadorol met mango vinaigrette ook prima maar erg groen, de risotto met cepes en groene asperge ( en teveel truffelolie ) is technisch perfect. De Sorina bacon, aardappel- en kaas-gratin is weer heerlijk
en de Kamado barbecued wagyu boterzacht (in de keuken staat een Big Green Egg Minimaxx).
Als je langs loop in het nauwe straatje denk je “daar heb je weer zo’n toeristentent”, maar wat hebben we een topavond gehad!
Gozos Mundanos, Carrer dels Traginers, 10, 17480 Roses, +34 972 45 83 71, alleen diner