Ik ben een weekje met de vrouw in de Morvan, zeg maar de meest noordelijke punt van de Bourgogne. Hier alleen nog geen wijn, daar moeten we een half uur voor rijden richting Chagny/Dijon/Beaune, maar wel overal Gougères. Niet alleen een spécialité Bourguignonne, maar dan vooral uit de buurt van Auxerre, we zitten er 100 km vandaan.
Ik gebruik hier Comté, de vader van de zachte witte-korstkazen. Comté wordt gemaakt in Franche-Comté, wat weer onderdeel is van de provincie Bourgogne-Franche-Comté. Ik doe er ook wat Parmezaan doorheen, voor de kick zeg maar.
Recept Afdrukken
Gougères (kaassoesjes)
Instructies
Verwarm de oven voor op 200ºC. Laat boter smelten in een steelpan, voeg water toe en een snuf zout.
Haal bij de eerste bubbel de pan van het vuur, voeg via een zeef alle bloem toe en roer tot een homogene massa.
Zet de pan terug op het vuur, laat even garen tot de randen loslaten, haal weer van het vuur en schep over in een mengkom.
Voeg 1 voor 1 de eieren toe en roer het beslag iedere keer door tot het ei is opgelost in de massa.
Voeg geraspte kaas toe, breng op smaak met peper en dan pas met zout (ivm de kaas)
Smeer een ovenplaat in met wat gesmolten boter, bestrooi met bloem en maak met een spuitzak kleine bolletjes op de plaat.
Bestrijk de bolletjes met opgeklopt ei en bak in ± 20 minuten af in een voorverwarmde oven op 200ºC.
Ik maak altijd een gouchere krans. Komt prachtig omhooggevallen, laat hem nog even in de oven staan en als ik kem eruit haal, zakt hij helmaal in elkaar, wat doe ik verkeerd ?
Ria.
Bak elk jaar gougere gaat goed, rijst prachtig , laat hem
10 minuten in de oven afkoelen. Haal hem er uit en dan zakt hij helemaal in elkaar.wat.doe ik fout ?
Hallo Ria,
Wat jammer dat je nooit anwoord op je vraag hebt gekregen.
Wat kan helpen is tijdens het bakken iets tussen de deur van de oven zetten. Hiermee voorkom je dat de het baksel “schrikt” door het grote temperatuur verschil bij het openen van de oven en inzakt. Anders iets langer (b.v. een half uur) laten koelen alvorens openen.
Als laatste zou nog kunnen dat hij net niet gaar genoeg was dan iets langer in de oven. Hopelijk zakt hij dit jaar niet in! Succes!